Wat zou jij doen? Toegeven?

 

Deze vrouwen moeten heel goed op hun tellen passen

 

 

 

Talloze mensen hebben het, maar ik weet niet of ik het zou hebben: de moed te blijven strijden voor mijn idealen als mijn leven ervan af zou hangen. Daarom diep respect voor iedereen die doorgaat waar anderen afhaken. Voor vrouwen in Irak bijvoorbeeld, want die moeten heel goed op hun tellen passen. Op heel veel dingen in het algemeen en op hun uiterlijk in het bijzonder.

 

Vorige week werd de vierde prominente Irakese in korte tijd vermoord. Dit keer was het Tara Fares. Tweeëntwintig jaar nog maar, op haar zestiende uitgehuwelijkt, toen alleenstaande moeder van een zoontje, in 2014 Miss Bagdad, 2,7 miljoen volgers op Instagram en als gevolg daarvan kunnen baden in vrijheid en in luxe. Ze was niet bang om met wapperende haren en gehuld in prachtige jurken de straat op te gaan in een land waar veel vrouwen, de meeste vrouwen eigenlijk, op z’n minst een hoofddoek dragen in het openbaar. Tara werd geliquideerd toen ze, genietend van haar vrijheid en luxe, in haar witte Porsche met rode leren bekleding een ritje door de straten van Bagdad maakte.

 

Een week voor Tara werd politiek activiste Souad al-Ali doodgeschoten in Basra toen ze naar haar auto liep. In augustus stierf eerst de tweeëndertigjarige plastisch chirurg/eigenaresse van kliniek Barbie Rafif al-Yasiri een mysterieuze dood en kort daarop Racha al-Hassan, eigenaresse van schoonheidssalon en vrouwencafé Viola.

 

Wie is de volgende? Dat is de vraag. Miss Bagdad 2015 Shima Qassem, eveneens goed voor 2,7 miljoen volgers op Instagram, is inmiddels al met de dood bedreigd.

 

Wat zou zij doen? Wat zou ik doen? Toegeven? Instagram-account opdoeken en geen aanstoot meer geven?

 

Hoeveel verzetsmannen en – vrouwen moesten het leven laten voordat het eindelijk vrede werd? Hoeveel vrouwen werden verguisd voordat we eindelijk stemrecht kregen? Hoeveel kleurlingen vermoord voordat de slavernij werd afgeschaft?

 

Hoeveel Irakese vrouwen moeten Tara nog volgen voordat alle vrouwen in haar land het recht hebben om te studeren als ze dat willen, hun haar te dragen zoals zijzelf dat het liefste dragen, te trouwen omdat ze dat willen en niet omdat ze uitgehuwelijkt zijn, kinderen te krijgen omdat dat hun liefste wens is en niet omdat dat nu eenmaal moet?

 

Diep respect voor Tara, voor Souad, voor Rafif en voor Racha. Hopelijk was hun strijd niet voor niets. Shima wensen we geluk en wijsheid en we hopen met heel ons hart dat zij blijft leven.

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.