Wat we van olifanten (!) kunnen leren

 

Je hebt soms dieren waar je alleen maar van onder de indruk bent. Ik heb dat met olifanten.

 

 

Ik had hier honden kunnen noemen, maar olifanten zijn toch nog een stukje imposanter. Zo kunnen ze huilen én voelen ze jouw emoties aan.

 

1. Olifanten leven in een sisterhood

Dit vind ik dus een heel gezellig gegeven, want mannelijke olifanten en vrouwelijke olifanten splitsen zich op in groepen. De vrouwen leven met elkaar in een hechte kudde. De dieren kennen een matriarchale manier van samenleven, wat betekent dat de vrouw het voor het zeggen heeft. De vrouwelijke leider wordt ook de matriarch genoemd. Go girls!

 

2. Een olifantengeheugen

De indrukwekkende dieren hebben niet alleen een imposant voorkomen, maar een net zo gigantisch geheugen. Dit is een must, want de matriarch van de familie moet beschikking hebben over al haar kennis om keuzes te maken. Ze kan flink wat vergaren, want een olifant kan 70 jaar worden. Olifanten herkennen elkaar zelfs nog als ze elkaar zo’n 20 jaar niet gezien hebben. Eerlijk, ik moet dus zelfs echt effekes flink in mijn geheugen graven als ik een klasgenoot van de middelbare school tegenkom. 2-0 voor de olifanten.

 

3. Gevaar inschatten

Olifanten hebben de gave om mensenstemmen van elkaar te onderscheiden. Ze horen van ver of het om een man, vrouw of kind gaat. Handig om te weten, want mannen vormen vaker een gevaar voor ze.

 

4. Olifanten rouwen

Als er een olifant overlijdt in de kudde, dan gebeurt er iets bijzonders. Zo blijven ze meerdere dagen proberen de vriendin te helpen. Olifanten gaan met de slurf over het lichaam en geven het zetjes. Het meest indrukwekkende is dat de kudde élk jaar terugkomt op de plaats waar de olifant is overleden, als een soort herdenking.

 

5. Flink wat emoties

Het is bekend dat olifanten huilen als ze verdriet hebben, maar het is niet alleen dat. Ze zijn zich bewust van zichtzelf, kunnen medeleven tonen en voelen jouw emoties aan. Zo zijn er veel verhalen bekend waarbij een verzorger getroost wordt door een olifant.

 

Tot slot dus nog even een side note: olifanten zijn niet (ik herhaal níet) voor in een circus en om rondjes op te rijden en al helemaal niet om sieraden van te laten maken.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans