Wat kunnen we leren van Scandinavische steden?
Dat Scandinavië echt geen straf is om te wonen, daar ben ik me al wel langer van bewust…
Noorwegen staat momenteel op de eerste plaats van levensgeluk. Is ook niet heel raar hoor, als je bedenkt dat studeren daar bijvoorbeeld gratis is. Gezondheidszorg is tot 16 jaar en voor zwangere vrouwen gratis en daarna is het ook niet duur: iedereen is namelijk verzekerd bij de nationale zorgverzekering dus daar is ook geen onderlinge concurrentiestrijd. Oh ja, en dan ook nog het vaderschapsverlof dat niet lang geleden is verlengd. Ouders krijgen nu samen 49 weken vrij (14 weken per persoon). Ehhh, waar was ik? Sorry, ik was even druk met fantaseren over een verhuizing richting Oslo.
Maar je hoeft niet per se naar Noorwegen trouwens: heel Scandinavië heeft het dik prima voor elkaar. Uit een onderzoek is naar voren gekomen dat Oslo, Helsinki en Kopenhagen de drie steden zijn met de beste werk-privébalans. Ter info: wij kwamen op de twaalfde plaats. Ook niet slecht, maar ook niet per se goed. De twijfelachtige eer van de laatste drie steden ging naar Seoul, Milaan en Boedapest. New York maakte de grootste val: van nummer 21 naar nummer 40. Thanks to ‘Rona, natuurlijk.
Nu kan ik me helemaal voorstellen waarom Kopenhagen in dit lijstje staat en waarom zo hoog: Denemarken heeft een 34-urige werkweek en mijn god, hóe lekker zou dat zijn? Ze vinden het daar heel belangrijk dat je niet leeft om te werken, maar andersom. Oké, het plan is veranderd. Niet naar Noorwegen verhuizen maar naar Denemarken.
Want naast het feit dat de werk-privébalans daar het allerbeste schijnt te zijn, is ook het aantal burn-outs er ontzettend laag. Klinkt logisch dat dat met elkaar te maken heeft, maar in Boedapest is dat dan weer niet het geval. Die scoort heel laag op werkgeluk en balans, maar óók heel laag op werkdruk en overspannenheid. Mensen zijn daar dus wel gigantisch veel op hun werk, maar voelen totaal geen stress? Oslo en Helsinki maken overigens de top 3 af wat dit betreft, qua het minst aantal gevallen van overwerktheid.
Hoe dan ook, we kunnen best veel leren van Scandinavië. Hun aanpak van het coronavirus werd dan misschien niet overal gewaardeerd, maar daar bleef wél alles open en de economie bleef draaiende. Dat is hier nou niet bepaald het geval, om het even zachtjes uit te drukken. Ik weet niet wat jij gaat doen, maar ik ga even checken hoe duur een enkeltje is richting Denemarken. Even de taal onder de knie krijgen en dan ben ik good to go.