Wat je herkent als je de hele dag aan het video­bellen bent

 

Normaal houd ik de twee strikt gescheiden. Ik bel óf ik zie iemand.

 

Zo drukte ik één van mijn beste vriendinnen weg toen ze me facetimede om haar verlovingsring te laten zien. Lullig. Geen zorgen, ze probeerde het gewoon nog een keer (de volhouder) en toen begreep ik wel dat het belangrijk was en nam ik op. Soms maak ik een uitzondering voor vrienden en familie over de grens, maar eigenlijk ga ik ook daar liever langs. Tót je niemand meer ziet en je het dus ook gaat doen.

 

Nu ik homebound ben, klinkt toch wat sexyer dan dat je quarantaine toepast, videobel ik me het ongein. Dinsdag maakte ik een boswandeling waarbij ik de weg kwijtraakte en om het minder ongemakkelijk te maken belde ik even in bij collega’s. Die me flink uitlachten, waardoor ik me meteen stukken beter voelde. Maar nu ik zo’n tien keer per dag videobel ga ik gedrag vertonen en herkennen. Apart gedrag.

 

1.     Ik ben op plaatsen bij collega’s in huis geweest waar ik liever nooit geweest zou zijn… Of: liever nooit met hén geweest zou zijn. Jij?

 

2.     Een collega vroeg zich af of wij wel een broek aanhadden onder het facetimen. Nu stel ik me dus de hele tijd voor dat die collega broekloos door haar huis loopt.

 

3.     Ik ontmoet ineens allemaal nieuwe mensen ook. Zo heb ik het zusje van Lotte gesproken, naar de vriend van Lilian gezwaaid, de huisgenoot van Annick ontmoet en de teckel van Irene. Die kende ik allemaal nog niet voor deze tijden van quarantaine.

 

4.     Soms raak ik suffer geluld door al dat gevideobel, dan dat ik mensen zie op de redactie. Pardon my French. 

 

5.     Hoe zet ik in he-mels-naam de melding van een video-oproep in WhatsApp aan? Help me.

 

6.     Na drie dagen make-uploos facetimen maakte ik me toch maar een keertje op, want: ijdel. Het feit dat iedereen dit meteen zag zegt eigenlijk al genoeg.

 

7.     Ik vergeet ook weleens dat mijn conference call nog draait. Kom je er na vier minuten achter dat Wieke gewoon nog je huis nog in staat te gluren.

 

8.     De digitale borrel is bij voorbaat al geslaagd, want iedereen is blij met het excuus om te drinken omdat alleen de fles opentrekken toch al snel problematisch klinkt.

 

9.     Ik heb al zeker vijf verschillende apps uitgeprobeerd om te videobellen, maar ik eindig telkens weer op WhatsApp.

 

10.   En als íemand me uit kan leggen hoe die rottige spelletjes op Houseparty werken, videobel me. Mijn dank is groot.

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans