Wat je herkent als je +3 hebt

 

Sinds ik vier was heb ik een bril en ik bezat het zelden geëvenaarde talent om de lelijkste bril uit de collectie uit te zoeken. Én om hem binnen een week te breken.

 

Nu ik ouder word, stijg ik weer in sterkte. Ja mensen, alles gaat hangen en wordt minder, maar mijn sterkte, die gaat dan weer omhoog. Inmiddels heb ik een stevige plus drie te pakken en ik kan je vertellen: da’s geen pretje.

 

1. Opmaken

Als ik lenzen draag, is er niets aan het handje. Maar ik moest het voor een oogmeting een tijdje met mijn bril alleen stellen en man, dan heb je ineens een oudevrouwenmake-up. Je weet wel, met vlekkerige foundation, een veel te dikke wenkbrauwstreep en een eyeliner zo kronkelig dat het lijkt alsof je de Mississippi-rivier na hebt proberen te tekenen. Geen goed idee. Het enige redmiddel is het allerlelijkste leesbrilletje zonder pootjes dat je op je neus klemt terwijl je je opmaakt maar ik waarschuw je: dit is heel, heel slecht voor je seksleven.

 

2. Shampoo of crèmespoeling

Dan sta je onder de douche zonder lenzen en bril en wil je je haar wassen. Maar wat is nou potdorie de shampoo (dit is trouwens mijn lievelingsshampoo) en wat de conditioner? Echt, tipje voor alle haarproductfabrikanten; schrijf groot en duidelijk wat het is. De brillozen zullen er geen last van hebben, maar voor ons breekt de zon door.

 

3. De oven openen

Je hebt paprika’s in de oven gedaan en checkt na een minuut of 35 wat de status is en of ‘ze’ er al aan toe zijn dat de basilicum wordt toegevoegd. Zodra je de oven opent, moet je dus twee minuten wachten, want die bril die is beslagen en zonder bril zie je weer niet goed hoe ver de paprika’s zijn gevorderd. Tsss…

 

4. Fietsen in de regen

Ook zoiets. Druppels. Glas. Lampen die in je ogen schijnen. Afzetten is geen optie, want dan zie je dus weer niets.

 

5. Het schept een band

Als je je bril vergeet en even die van iemand mag lenen die toevallig dezelfde sterkte heeft als jij. Dat is een feest, joh.

 

6. Je moet je steeds verantwoorden

Als je overdag een bril draagt en ’s avonds als je uitgaat niet, zijn mensen verbaasd en vragen ze of je nu lenzen in hebt. En dan wordt er daarna meestal over gesproken wat je nu beter staat, met bril of zonder.

 

7. De zonnebrilkwestie

Dan zit je in de zon met je bril en wil je je zonnebril op. Dan moet je bril af maar kun je weer niet lezen. Ik zit dan vaak, ook echt een afrader als je in amoureuze staat wilt blijven, met twee brillen op mijn hoofd te klooien.

 

8. De welke-lens-is-de-juiste-worsteling

Stel, je hebt +2 links en +3 rechts en je hebt daglenzen. Hoe weet je dan welke lens in welk oog moet? Dan moet je dus je bril pakken om het lensetiket te lezen, maar je hebt net gedoucht,  dus de badkamer is vochtig en de bril beslagen.

 

Oh jongens, wat een gedoe. Ik ga mezelf maar eens een fijne zonnebril met sterkte cadeau doen.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach