Wat is er nou aan de hand met Kim Jong Un?

 

Als we de Chinese en Japanse media mogen geloven, is Kim Jong Un niet meer. Nou zijn diezelfde media niet altijd te vertrouwen, dus hoe zit het nou eigenlijk met deze dictator?

 

Amerikaanse site TMZ meldde als één van de eersten dat Kim Jong Un overleden zou zijn. Geruchten over de kwakkelende gezondheid van de 36-jarige dictator ging al langer rond, maar dat hij echt niet meer levend zou zijn — dat was wel wat nieuws. Zijn hartproblemen zouden hem fataal zijn geworden: met spoed werd hij het ziekenhuis ingereden, maar hulp kwam te laat. Of de hulp kwam wel, maar de operatie mislukte: zijn hersenen kwamen te lang zonder hersenen zitten en hij zou nu in een vegetatieve staat zijn.

 

Ik heb al jarenlang een fascinatie met Noord-Korea, dus dit wilde ik tot de bodem uitzoeken. En dat is natuurlijk meteen het lastige met Noord-Korea: hun bodem houden ze angstvallig verborgen voor de buitenwereld. Maar dat er íets aan de hand is met Kim Jong Un, dat lijkt me wel zeker. Mijn persoonlijke voorspelling is dat hij nog niet overleden is, maar een vegetatieve staat zie ik zeker voor me. En m’n morbide nieuwsgierigheid zorgt er ook voor dat ik heel benieuwd ben hoe Noord-Korea dit gaat communiceren naar de buitenwereld. Een land die zich altijd wil voordoen als succesvol, rijk en gezond, en nooit falend. Dat hun dikke dictator dan zo ongezond heeft geleefd (naar verluid rookte hij twee pakjes per dag en aan z’n gewicht te zien sloeg hij geen enkele maaltijd over) dat hij niet eens de 40 redde, is natuurlijk niet de publiciteit die ze willen.

 

Toen zijn voorganger overleed, Kim Jong Il, werd daar helemaal niet geheimzinnig over gedaan. Maar dat was ook een minder groot probleem: zijn opvolger stond al klaar. Opvallend is dat het heel waarschijnlijk is dat Kim Jong Un zijn opvolger nu wordt klaargestoomd. En dat is zijn zusje, Kim Yo Jong, waarvan de leeftijd onbekend is. En daarmee wordt Noord-Korea dus een land dat gerund zal worden door een vrouw. Nog eerder dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Dat lijkt positief en vooruitstrevend, een vrouwelijke leider… Maar vergis je niet, dat dictatorschap runt behoorlijk in de familie dus deze vrouw zal ook geen pretje zijn. Helaas. Zij bekleed al tijden een hoge functie in de Noord-Koreaanse overheid en heeft dezelfde manier van denken als haar broer, dus een prettig typeje is het niet. Ik zou d’r in ieder geval niet hoeven tegen te komen.

 

Maar dat is allemaal mijn persoonlijke voorspelling natuurlijk. Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijk zal lopen, en of — en wanneer — we te horen krijgen of Kim Jong Un nog in leven is. Tot die tijd is het een beetje Schrödingers dictator anno 2020. Levend, tot er bewijs is van het tegendeel. Is het heel erg als ik me bijna verheug op dat tegendeel?

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer