Wat hebben deze 8 dieren voor nut?

 

In mijn voortuin zag ik zo’n valse zwart-witte ekster die een kikker over het pad heen pikte. Dierenvriend als ik ben redde ik het groene kwakertje van een gewisse dood.

 

 

Maar waarom eigenlijk? Omdat ik niet tegen onnodig bloedvergieten kan natuurlijk, alleen heb ik verder geen idee van het nut van een kikker. Of een wesp. Of een kwal. Welk nut hebben deze dieren eigenlijk?

 

1. Kwal
De kwal bestaat voor 95 procent uit water en verder uit zo goed als niks. Zo hebben ze geen hersenen, geen spijsvertering en geen hart. Wist je trouwens dat een kwal helemaal niet kan zwemmen? Ha-ha-ha, dit vind ik me grappig. Maar goed, terug naar het nut van dit dier. Het schijnt dat kwallen allerlei stoffen door het water roeren, maar ook het diepe koude water mengen met het warmere water aan de bovenkant. Kleine visjes kunnen schuilen tussen de tentakels van een kwal en zo overleven. Verder is de kwal een delicatesse voor schildpadden en sommige vissen en eet-ie zelf weer kreeftjes, waardoor de populatie goed blijft. Wist je trouwens dat een kwal nog kan steken als-ie dood is? En dat een kwal zelfs nog kan steken als-ie opgegeten is door een inktvis en jij die dan weer eet? Oké, boeiende beesten, die kwallen.

 

2. Wesp
Het door mij meest gehate insect. Ik had in totaal vier (!) wespennesten in mijn tuin. Waarom bestaat dit dier? Eigenlijk is het best simpel: wespen eten weer andere insecten waardoor ze eigenlijk een natuurlijk bestrijdingsmiddel zijn. Zo zouden er veel meer plagen zijn als de wesp niet bestond. Oké, oké. Al kan ik me gewoon niet voorstellen dat ze nuttig zijn ín mijn wijnglas of salade.

 

3. Fruitvlieg/drosophila melanogaster
Laten we beginnen met een vet vies weetje: de fruitvlieg kan in een koelkast nog 24 uur leven. In het wild legt één fruitvlieg zo’n vijftig tot honderd eitjes, voor het geval je je afvraagt waar die etterbakken vandaan blijven komen. Maar de fruitvlieg is vooral nuttig voor de mens omdat het ding hetzelfde is opgebouwd als wij. Daardoor is-ie uitermate geschikt om wetenschappelijk onderzoek op te doen.

 

4. Kikker
Dit is een kwestie van eten en gegeten worden. De kikker eet veel dieren en wordt veel gegeten. Zo houden ze de boel in balans.

 

5. Slak
De stokrozen in mijn tuin leken meer gatenkaas en hele bladeren werden weggevreten. De boosdoener? Slakken, van ieniemienie formaat tot de blootlopers of die joekels in flinke behuizing. Hun zwakte is ook de kracht, want slakken ruimen dode bladeren op, dienen als voedsel en woelen de aarde om.

 

6. Maden
Maden zijn simpelweg het voorstadium van de vlieg. Ik bezit sinds kort een gft-bak (dat krijg je als je in een dorp gaat wonen) en als de temperatuur boven de dertig plust, duiken de krioelende beestjes op. Gat-ver-dam-me, maar goed, welk nut hebben ze? Voor de vissers veel, want die gebruiken het als aas. Verder kunnen ze ingezet worden voor een lastig schoon te maken wond, maar spuit daar bij mij dan maar gewoon een liter Betadine in.

 

7. Kakkerlakken
Behalve dat de kakkerlak al zo oud is als Methusalem, veertig minuten de adem in kan houden en zich weet te persen door iets wat een kwart van zijn of haar lichaamsgrootte is, kan ik maar bar weinig ontdekken over de beestjes. Het zijn allesetende kannibalen, dus in het uiterste geval eten ze ook elkaar. Je hebt zo’n vijfduizend soorten, waarvan twee ook daadwerkelijk in je keukenlade willen zitten. Geen idee waar ze verder goed voor zijn, maar ze gaan ons waarschijnlijk wel overleven.

 

8. Muizen
Een muis eet, naast alle elektriciteitsdraden in huis, ook spinnen, oorwurmen en zilvervisjes. Nuttig dus, ook al. Behalve als ze zichzelf buitensporig voortplanten en met hun familie in jouw huis gaan wonen.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans