Dit ga je per 1 juli merken van de verandering van deze wetten, regels en prijzen

 

Zoals ieder jaar verandert er per 1 juli het een en ander in prijzen en wet- en regelgeving. Ik heb een aantal aanpassingen voor je op een rijtje gezet.

 

 

 

 

De prijs van een sociale huurwoning mag omhoog
Woon je in een sociale huurwoning? Dan mag je huur met maximaal 3,1 procent verhoogd worden.

 

De kinderbijslag gaat weer omlaag

Omdat de inflatie lager is merk je dat ook aan de kinderbijslag. Je kwartaalbedrag gaat met 3% omlaag, wat betekent dat je tussen de acht tot elf euro minder krijgt.

 

Het wettelijk minimumloon stijgt
Net als het minimumjeugdloon stijgt het wettelijk minimumloon met ruim 3 procent. Omdat uitkeringen zoals de AOW aan het minimumloon zijn gekoppeld stijgen die met hetzelfde percentage mee. Bovendien gaat de overgangsfase van de nieuwe pensioenwet per 1 juli van start.

 

Benzine en diesel worden fors duurder

Ik zou voor aanstaande zaterdag nog snel even naar de pomp rijden als ik jou was. Omdat vanaf 1 juli de helft van de accijnskorting (die het kabinet vorig jaar doorvoerde om huishoudens tegemoet te komen in stijgende prijzen) wordt teruggedraaid en er ook nog een inflatiecorrectie bovenop komt, ga je flink meer betalen voor een tank benzine of diesel. Schrik niet, voor diesel komt er 10 cent per liter bij en voor benzine zelfs 14 cent.

 

Voortaan ga je extra betalen voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

Komt de ouderwetse papieren patatzak weer terug? Zou zomaar kunnen want ondernemers mogen vanaf zaterdag geen gratis plastic wegwerpbakjes en bekertjes meer weggeven. Dus haal je koffie bij de benzinepomp of laat je een maaltijd bezorgen? Dan betaal je voortaan extra voor het wegwerpplastic. De ondernemer bepaalt zelf hoeveel je extra moet betalen, maar de overheid geeft als richtlijn 50 cent voor een maaltijd en 25 cent voor een bekertje. Nu is het niet de bedoeling dat je met je eigen serviesgoed bijvoorbeeld een patatje gaat halen; de ondernemer is vanaf zaterdag verplicht om je een recyclebare optie aan te bieden. Die je uiteraard ook in de vuilnisbak gooit en niet zomaar achter je laat slingeren.

 

De (superstomme) reclames voor online gokken worden verboden
Eindelijk…. Er komt een verbod op reclame voor online gokken. Ze zijn niet alleen tenenkrommend slecht, het verbod is ook ter bescherming van kwetsbare groepen zoals jongeren en mensen met een gokverslaving. Dus geen billboards of reclames op radio en tv meer. Onder strenge voorwaarden mogen ze nog wel op sociale media verschijnen. Dat is dan wel weer jammer.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit