Wat doe je met je huisdier als het overlijdt?

 

Misschien is deze optie lang niet gek.

 

 

 

Het schiet best wel eens door mijn hoofd nu hond Jip een dame op leeftijd is geworden, met alle gebreken van dien: wat doen we met haar als ze er op een dag mee ophoudt? Begraven? Misschien is het de boerin in mij die dat net ietsje te ver vindt gaan, maar – hoezeer ik haar ook zal missen! – ik zie mezelf nog niet op zondag naar haar graf voor een praatje en een vers bloemetje. Cremeren dan? Op zich een optie, maar bij de keuze tussen ‘individueel’ of ‘gezamenlijk’ raak ik een beetje confuus. Want wie verzekert mij dat individueel ook echt individueel is? Of ben ik nou te wantrouwig?

 

Van de week hoorde ik van een andere optie die ik nog niet kende. Je kunt er ook voor kiezen om je overleden huisdier te doneren aan de wetenschap. Wat wil zeggen dat het diertje via het dierdonorcodicil ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap, waardoor er geen proefdieren gebruikt hoeven te worden in het anatomisch onderwijs.
Geen proefdieren? Welke dierenvriend wordt daar nou níet blij van?

 

Eerst even over het dierdonorcodicil – en sorry als het allemaal wat klinisch klinkt. Dat donorcodicil werd in 2010 door de Stichting Proefdiervrij in het leven geroepen, waarna er een samenwerking werd aangegaan met de Stichting Dierenlot om het initiatief verder uit te breiden en bekend te maken. Het doel was – en is – om het anatomisch en chirurgisch onderwijs in Utrecht (dierenartsen in opleiding) volledig proefdiervrij te maken. En dat kan als er, dankzij de donaties van overleden huisdieren, geen proefdieren meer gefokt hoeven te worden voor dit doel.

 

Als je dierenarts is aangesloten bij het dierdonorcodicil, kun je je overleden huisdier daar naartoe brengen. In Nederland zijn er dierenartsen in drie regio’s aangesloten bij het dierdonorcodicil: regio Utrecht, regio Midden-Nederland en regio Oost-Nederland. Vanuit deze regio’s wordt het vervoer kosteloos geregeld naar Utrecht. Als je dierenarts niet is aangesloten, of zich in een andere regio bevindt, dan zou je zelf voor het vervoer naar Utrecht moeten zorgen.

 

Jaarlijks worden er inmiddels rond de 250 dieren gedoneerd, voornamelijk honden en katten. Al zijn ook kleinere huisdieren zoals konijnen en cavia’s heel erg welkom. Ik moet er nog niet aan denken, maar als de dag komt, is het misschien zo gek nog niet om het leven van een ander dier te redden met een donatie.

Meer informatie vind je op deze website.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans