Wat de handen van Marco Borsato en Fred van Leer vertellen

 

Het zijn me de weken van de interviews wel. Eerst Meghan en Harry die bij Oprah te gast waren, daarna een eenmalig interview van Marco Borsato bij Linda de Mol en toen nog Fred van Leer die aan de vleugel bij Jeroen van de Boom schoof.

 

 

Er is over allemaal genoeg gezegd en geschreven, maar wat vertelt hun lichaamstaal ons? Henry van den Bogert is expert bij de Body Language Academy en legt de gebaren uit.

 

Marco die maar met de punten van zijn vingers tegen elkaar bleef tikken, wat betekent het?
“Bij Marco valt veel op. Hij houdt zijn poses lang vast. Je ziet ook bijna geen verhoogde emotie in zijn gebaren, want zijn bewegingen zijn vrij klein. Het past bij de intieme setting van het interview, zijn lichaamstaal is daarop aangepast. Tijdens het interview houdt hij zijn handen in elkaar gevouwen en speelt hij met zijn duimen en pinken. Spelen wijst op ongemak, je wrijft het ongemak letterlijk weg. Dit betekent niet dat het niet klopt wat hij vertelt, maar dat het een spannend en emotioneel onderwerp is. Je ziet dat het hem raakt. Op deze manier kun je spanning ventileren. Verder zijn de bewegingen van Marco authentiek. De duimen staan voor ego, de pinken staan voor onzekerheid. Je ziet dit vooral als hij vertelt over zijn scheiding, wat de kinderen daarvan vinden en bij het faillissement van The Entertainment Group. De combinatie van zijn pinken en duimen maken het kloppend met wat hij vertelt, want het gaat over onzekerheid en ego. Je ziet deze beweging niet veel bij mensen, maar het klopt met de context. Het optrekken van allebei zijn schouders in het stuk over zijn ontrouw zegt: ik weet niet waar het vandaan komt. Dit is een beweging die zo echt is, dat kun je niet aanleren.”

 

En dan Fred van Leer bij Hoge Bomen, waar hij houvast leek te zoeken met zijn handen op de vleugel. Wat betekent dat?

“Het voordeel bij Fred was ook dat hij het niet voor een volle zaal vertelde. Want dan gaan mensen sneller acteren, dat zou bij Fred ook kunnen. Zijn persoonlijkheid is heel uitgesproken, dat zie je ook terug in zijn mimiek en gebaren. Bij het wrijven van zijn handen over de vleugel zette hij zich letterlijk schrap. Hij probeerde houvast te krijgen, omdat het een zwaar onderwerp is, en dat liet hij letterlijk zien. Je ziet nergens ego terug, zijn lichaam laat zien dat hij er geen grip op had. Fred maakt zich klein als hij verdriet heeft. Hij vouwt zijn handen in een vuist voor zijn mond, het is bijna alsof hij daarmee letterlijk de woordenstroom blokkeert. Net als dat hij dit bidpositie aanneemt, daarmee bescherm je jezelf letterlijk door je armen voor je buik en borst te houden en hij plaatste ze zelfs nog hoger dan dat. Bij Fred zie je het ook goed als hij ergens zin in heeft. Dat geeft hij aan met een klap in zijn handen en het daarna snel in zijn handen wrijven. Eigenlijk zegt hij daarmee: dit wordt leuk.”

 

Tot slot willen we natuurlijk nog weten: wat vond je van de lichaamstaal van Meghan Markle?

“Harry oogt gespannen, ook al zie je dat niet meteen met het blote oog. Meghan is vooral heel oprecht in haar lichaamstaal.”

 

Meer leren over het lezen van lichaamstaal? Neem een kijkje bij de Body Language Academy. 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans