Wat alle aanstaande moeders willen en moeten weten

 

Journaliste Franke van Hoeven schreef ‘Ik denk dat ik het wel kan’, boordevol tips voor een relaxed eerste jaar met je baby. Hier deelt ze wijze raad die niet alleen bruikbaar is voor kersverse moeders, maar stiekem geldt voor alle indepent women out there.

 

 

Wat ik je nu ga vertellen geldt voor alle vrouwen. En voor moms (to be) in het bijzonder, want zodra je moeder wordt, gaan er andere wetten en spelregels gelden. Al zeg ik er dus meteen bij: ook als je nog niet moeder bent, heb je vast wat aan mijn wijze raad.

 

Die wijze raad heb ik overigens niet zelf bedacht hoor, anders was ik inmiddels wel goeroe in plaats van journaliste. Nee, die raad is mij ingefluisterd door vriendinnen, verteld door sterke vrouwen die ik in de loop der jaren heb geïnterviewd en die is uitgelegd door deskundigen, van seksuologe Eveline Stallaart tot presentatrice Sofie van den Enk en selfcarespecialist Hanneke Peeters. Een tipje van de sluier:

 

1. Een tikkie rebels zijn is altijd goed
Hiermee bedoel ik: volg je gevoel. Je gevoel zit altijd goed. Dit klinkt misschien als een inkoppertje, maar dat is het niet. Er is namelijk van alles dat je gevoel in de weg kan staan: beleid van de overheid, advies van anderen, sociale druk, ideale plaatjes op internet, het idee van ‘hoe het eigenlijk hoort’. Maar waar ik dus achter gekomen ben: wat goed is voor de een, is niet automatisch goed voor een ander. Neem borstvoeding: het is het beste voor de baby, moet toch lukken, ga door de pijn. Drie maanden heb ik lopen struggelen, totdat een oplettende huisarts korte metten maakte met dit verhaal. Ik had mijn lijf gesloopt en mijn dochter Puk had honger. Het beste voor de baby bleek niet het beste voor mij, en dus al helemáál niet voor mijn baby. Ik leerde: het is niet erg dingen op je eigen manier te doen. Zolang het maar goed voelt.

 

Nu zeg ik niet dat je als een totale anarchist door het leven moet, maar van een tikkie rebel heart is niemand ooit slechter geworden.

 

2. Een olifantenhuid is handig
De mening van anderen: oeh, zo moeilijk. Om een voorbeeld te geven: dit is wat anderen van mij als moeder vinden. Mijn broer vindt dat ik te streng ben (en mijn huis te vaak opruim). Volgens mijn chique schoonvader ben ik niet streng genoeg. Er zijn vriendinnen die vinden dat ik niet ambitieus genoeg ben sinds ik moeder ben, terwijl ik ook vriendinnen heb die mijn cv juist bewieroken. En dan durf ik hier niet eens op te schrijven wat ik naar aanleiding van mijn columns en blogs over me heen krijg, maar ik kan je verzekeren: daar gaan je oren van klapperen.

 

Zo zie je maar: ik doe het niet goed. Jij doet het vast ook nooit goed voor iedereen. Dat is helemaal niet erg, zolang je je er maar niet te veel van aantrekt. Je kunt niet iedereen behagen, dus als je iemand wilt behagen, dan vooral maar jezelf. Kweek maar snel die olifantenhuid. Of een teflonlaagje à la Rutte, zo je wilt. You are amayzing en ik weet zeker dat je het kan.

 

3. Selfcare is broodnodig
Pak je agenda en block tijd voor jezelf. Voor een warm bad met je favoriete badderspul. Voor een dagje sauna. Een weekendje weg in je favoriete hotel. Creëer een klein plekje (of, als je groter woont: een kekke mom cave in de vorm van een giga inloopkast, bibliotheek met knapperend haardvuurtje of poolcafé) waar je altijd zen kunt worden, heerlijk in je eentje. Verwen jezelf met alles waarvan je uitrust en waar je blij van wordt. Wees lief voor je lijf. Zodra je kinderen krijgt, is het gedaan met je rust. En dan kun je maar beter goed getraind zijn in me-time inplannen én die opeisen voor jezelf.

 

Tot slot een briljante tip die ik ooit van May kreeg toen ik zwanger was van dochter Puk: ‘Lees nu alle boeken en magazines die je graag nog wilt lezen, want daar heb je binnenkort een aantal jaar geen tijd meer voor.’ Daar bleek geen woord van gelogen. Veel leesplezier dus en pssst: voor nog meer geweldige tips, zie hieronder.

 

 

Franke van Hoeven is freelance journaliste en schrijfster, moeder van Puk (9) en Olle (6) en fan van yoga, wijn en bitterballen, het strand en de Netflix-serie Bridgerton (lees: Simon Basset). Haar boek ‘Ik denk dat ik het wel kan’, hét handboek voor kersverse moeders, is nu te koop.