Dit gebeurt er echt met je lichaam als je stopt met vlees eten

 

Ja, we zeggen het maar weer eens: vega eten is hot. Vegan is hip. Geen vlees eten? Hartstikke goed voor de wereld, maar wist je dat het volgens experts ook heel goed is voor je eigen lijf? 

 

 

Een biefstukje hier en daar lijkt zo onschuldig, maar dat is het uiteindelijk niet. Want vlees is niet bepaald gezond. Misschien vind je het wel lekker, en dat mag, maar voor de vitamines en de ware detox hoef je je niet aan een steak tartaar te wagen. 

 

Dus als je nou besluit om niet eens per week vlees te laten liggen maar gewoon cold turkey te stoppen met ál het vlees, dan gebeurt er dus dit in je lijf, aldus diëtisten: 

 

  1. Je valt af
    Van vlees eten word je zelf ook wat vlezig, zeg maar. Scheelt weer een portie vet per week, en je aderen slibben ook wat minder snel dicht.
  2. Je ruikt lekkerder
    Van vlees gaan je poriën niet heel fris ruiken. Je ruikt een stuk lekkerder van nature als je veel groenten en fruit eet.
  3. Je smaakpapillen
    Je kunt beter proeven, zeggen artsen, als je een tijdje geen vlees meer eet. Je smaak ontwikkelt zich beter. Of in ieder geval gaat alles een slag anders smaken. Dat komt doordat vlees een bron is van zink, wat smaakt geeft aan je voedsel. Kijk dus niet gek op als eten je in het begin iets anders smaakt.
  4. Je wordt moe
    Oké. Niet alles is positief aan het stoppen met eten van vlees, want vlees geeft je lijf wel veel ijzer mee en daar krijg je energie van. Veel beginnende vegetariërs zijn in het begin vaak moe doordat ze te weinig ijzer binnenkrijgen. De oplossing: volkoren brood, donkergroene groenten (broccoli, spinazie) en ijzertabletten. Zeker na een bevalling of rond je menstruatie kun je dit wel gebruiken.
  5. Minder kans op kanker
    Zo erg is het ook weer niet, dat je ziek wordt van het eten van vlees, maar de Wereldgezondheidsorganisatie viel vorig jaar op door rood vlees op de lijst met kankerverwekkende middelen te plaatsen, naast alcohol en tabak. Later werd die heftige boodschap enigszins gerelativeerd, maar feit is wel dat rood vlees eten de kans op darmkanker verhoogt. En je hebt ook minder kans op diabetes type 2. Dus dan weet je dat ook weer.

 

Wil je niet helemaal stoppen? Probeer dan in ieder geval zo veel mogelijk rood en bewerkt vlees uit de supermarkt van je menu te schrappen. Vers vlees van de slager is al een heel stuk beter voor je lijf dan fabriekswerk. En eet in plaats van vlees veel ei, noten en volkorengraanproducten. Vitamine B12 is een vitamine die alleen voorkomt in dierlijke producten. Wanneer je helemaal geen vlees eet is het daarom aan te raden om een vitamine B12-supplement te nemen. Zo ga je helemaal healthy door het leven én spaar je ook nog eens een lieve koe.

 

Bron: Welingelichte kringen

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com