Wanneer verliefdheid een obsessie wordt
We zijn allemaal wel eens verliefd geweest. We kennen de vlinders in onze buik, de spanning van het leren kennen van een nieuw en interessant persoon en het schaapachtige gelach naar onze telefoon als hij of zij een appje stuurt.
Allemaal heel aandoenlijk en onschuldig natuurlijk, maar wat nou als je verliefdheid verder gaat dan dat? Dat je aan niks anders meer kan denken, altijd ‘toevallig’ op dezelfde plek bent (Hailey Bieber, let je even op?) of jezelf aanpraat dat iemand veel leuker is dan hij of zij werkelijk is? Dan is de kans groot dat je verliefdheid is doorgeslagen naar een obsessie en dat heeft een naam: limerence.
Limerence is een term die jaren geleden werd bedacht door psycholoog Dorothy Tennov. Het verwijst naar de spannende gevoelens die je krijgt als je iemand voor het eerst ontmoet, maar die een flinke stap verder gaan dan een normale verliefdheid. Zo kunnen er gevoelens van extreme verliefdheid, diepe obsessie en buitengewoon verlangen loskomen. Dit kan euforisch aanvoelen, maar uiteindelijk ook uitmonden in gevoelens van wanhoop.
Nu klinkt extreme verliefdheid natuurlijk niet als het einde van de wereld, maar het is belangrijk om het verschil tussen verliefdheid en limerence te herkennen. Waar je bij een verliefdheid de tijd neemt om iemand rustig te leren kennen om zo te kunnen bepalen of diegene goed bij je past, praat je jezelf in het geval van limerence een niet-bestaand romantisch verhaal over je crush aan, geloof je er wanhopig in dat je dit keer écht de liefde van je leven hebt ontmoet (ook al ken je diegene eigenlijk nog nauwelijks) en negeer je alle rode vlaggen die deze persoon laat zien. Het grote verschil is dat echte verliefdheid rust en stabiliteit kent en dat limerence voelt als een onstabiele, intense achtbaan van emoties.
Weet je niet zeker waar jij in het spectrum van liefde en limerence valt? Dit zijn de tekenen van limerence waar je voor op moet passen:
1. Je weet niet hoe je crush écht is
Mensen die limerence ervaren, houden zichzelf vaak een illusie voor van hoe hun crush zich gedraagt. Ze kiezen er onbewust voor om alleen de positieve kanten uit zijn of haar gedrag te pikken en negeren alle rode vlaggen die het object van hun affectie laat zien. Een authentieke relatie aangaan is op deze manier onmogelijk omdat je niet op de hoogte bent van iemands tekortkomingen.
2. Gedachten over je crush nemen je hele dag in beslag
Natuurlijk denk je veel aan iemand als je verliefd bent geworden en dat moet je ook lekker blijven doen. Het wordt alleen gevaarlijk als je hele dag in beslag wordt genomen door gedachten aan je crush, wanneer je fantaseert over iedere kleine interactie tussen jullie twee en in je hoofd al een hele toekomst aan het plannen bent zonder dat jullie überhaupt een relatie hebben.
3. Het echte leven heeft geen prioriteit meer
Hartstikke leuk natuurlijk, dat verliefd zijn, maar als het in de weg gaat staan van de rest van je leven, wordt het een probleem. Dit kan zich uiten in het feit dat je je vrienden steeds minder ziet, dat je je werk niet meer onder controle hebt of dat je je nergens meer op kan concentreren omdat je alleen maar bezig bent met je verliefdheid. Limerence slokt alle aspecten van je leven op om ruimte te maken voor één ding: je obsessie met je relatie.
4 Je emoties hangen af van zijn of haar communicatie
Mensen die limerence ervaren, hebben op het moment dat ze niet bij hun partner zijn constant behoefte aan bevestiging. Als ze dit niet krijgen ervaren ze gevoelens van angst of woede. Als ze dit wel krijgen ervaren ze gevoelens van extreme euforie of opwinding. Naast het feit dat dit dus heel ongezonde stemmingswisselingen op basis van andermans communicatie zijn, zijn mensen met limerence dus ook niet in staat om hun eigen emoties te reguleren.
Niet heel gezond dus, zo’n diepe obsessie met iemand anders. Herken je jezelf in de bovenstaande punten? Probeer dan een stap terug te doen op het moment dat je iemand ontmoet en probeer eerst je emoties op een rij te krijgen. Neem de tijd om te aarden en ontdek rustig hoe de ander in elkaar zit zodat je kunt bepalen of hij of zij je kan aanvullen in plaats van compleet maken. En onthoud: echte liefde is kalm, ontspannen en soms zelfs een beetje stom. Ook al is het eng om een echte sprong in het diepe te wagen, uiteindelijk is het het slimste om voor iemand te gaan waar je ondanks zijn of haar tekortkomingen voor kiest, in plaats van voor het idee van iemand.
Bron: Mind body green // Beeld: The Notebook