Waarom we perfecte mensen niet uit kunnen staan

 

Je hebt van die perfecte mensen gone wrong, die noemen we in het dagelijks leven ook wel heilige boontjes.

 

 

Ze doen alles volgens het boekje of beter, niks gaat verkeerd en ze zijn de braafste meisjes en jongetjes van de klas. Deze perfectie en heiligheid schuurt bij veel mensen, maar hoe komt dat nou eigenlijk?

 

De perfecte mens komt trouwens in allerlei vormen. Het kan die ene vriendin zijn die gestopt is met reizen omdat vliegen gewoonweg niet goed is voor het klimaat. Of je collega die vijf dagen van tevoren een presentatie af heeft, zodat ze lekker voorbereid aan de meeting begint. Het stomme is dat er een logica zit in het gedrag van de heilige boon in kwestie, waarom dan die ergernis? Omdat je het misschien ook wel wil.

 

De ergernis en irritatie over mensen die voorbeeldig zijn heeft deels te maken met een stukje jaloezie. Want hoe relaxed is het als jij die belangrijke vergadering ook alvast af hebt? De ergernis kan ook verder gaan dan zomaar wat jaloezie, want wat de heilige vriendin doet kan ook als een aanval voelen. Een aanval op jouw gedrag in dit geval, want zat jij niet vorige maand nog met je derrière in een vliegtuig?

 

Het is vrij simpel, legt Quest uit, want als je bij de groep hoort die slecht gedrag vertoont, dan voel jij je aangesproken door de vriendin in kwestie. Als het zou gaan over een onderwerp waar jij he-le-maal niks mee te maken hebt, dan zou je haar waarschijnlijk bejubelen. En daar heb je tot twee keer toe de oorzaak van je irritatie: je bent het zelf.

 

Natuurlijk blijft dan nog de heilige boon over die je gewoon niet onder deze twee kopjes kunt plaatsen. Dat is dan waarschijnlijk omdat die persoon zelf geen zuivere motivatie heeft in het verspreiden van de heiligheid, zoals: zelf beter worden van dit gedrag. In dit geval is irritatie gewoon toegestaan. Het leuke is dat je altijd bij jezelf kunt checken waar die ergernis vandaan komt. Ga gewoon eens op onderzoek uit in dat gevoel. Waarom vind je die persoon irritant? Waar erger jij je aan als het om dit gedrag gaat? Komt het omdat je het zelf misschien zou willen? En als je op dat punt bent, dan vind je die heilige boon ineens stukken minder heilig. Ook best lekker.

 

Bron: Quest

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans