Wees lief voor je huid en voorkom een huidallergie!

 

Anita: Ik heb de mazzel dat ik niet zo snel een allergie oploop. Maar wist je dat 27% van de volwassenen in Europa op latere leeftijd allergisch is voor 1 of meer ingrediënten uit onder meer cosmetica? Dus een beetje lief zijn voor je huid is echt belangrijk.

 

Ik mocht ooit een masterclass volgen bij de Duitse dermatoloog Thomas Rustemeyer. Hij is gespecialiseerd in allergieën. Je hebt natuurlijk allerlei allergieën, van hooikoorts tot voedselallergieën, maar ook het gebruik van cosmetica kan tot fikse allergie leiden. Wist je dat 27% van de volwassenen een allergie ontwikkelt op latere leeftijd? Het gaat te ver om al zijn grafieken met jullie te delen maar hij gaf wel een paar opmerkelijke tips:

 

  • Stop met het scrubben van je huid! Je huid wordt wel lekker zacht maar je haalt ook de natuurlijke bescherming van je huid af.
  • Gebruik zo min mogelijk zeep en parfumeerde crèmes.
  • Het woord ‘100% natuurlijk’ klinkt mooi, maar natuurlijke ingrediënten kunnen ook een fikse allergische reactie veroorzaken, denk maar aan de plant berenklauw.

 

Spray parfum over je haren of je kleding zodat de ingrediënten niet in direct contact met je huid komen.

 
Wat is wat? 

 

100% natuurlijke cosmetica

Hierbij zijn de ingrediënten 100% van natuurlijke oorsprong. Vaak staat er op de verpakking ‘met natuurlijke ingrediënten’ en dan kunnen er dus ook niet-natuurlijke ingrediënten bij zitten.

Vegetarische of vegan cosmetica

Bij vegan cosmetica worden er geen ingrediënten van levende of dode dieren gebruikt, bij vegetarische cosmetica kan ei, honing, melk, et cetera zijn toegevoegd.

 

Biologische of organic beautyproducten

Bij biologische beautyproducten is gebruikgemaakt van ingrediënten die worden gemaakt zonder synthetische bestrijdingsmiddelen. Organic is de Engelse betekenis van biologisch.

 
Natuurlijk of niet?

Veel mensen kiezen voor beautyproducten die natuurlijk, biologisch of vegan zijn. Dit is een goed idee als je het over voeding hebt, maar het hoeft niet persé beter voor je huid te zijn. In parfum bijvoorbeeld kunnen negentien van de zesentwintig ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn maar toch een allergische reactie veroorzaken. Het is dus best slim om te kijken wat een product doet voor je huid, in plaats van te kijken of het wel of niet natuurlijk is. Vandaar dat er een certificaat ontwikkeld is, zodat je kunt zien of er stoffen in een product zitten die een allergie kunnen veroorzaken.

 
Allergy Certified

Als je kiest voor een product met het label Allergy Certified dan kun je zeker zijn dat elk ingrediënt onderzocht is door toxicologen (die onderzoeken de schadelijke effecten van stoffen) en er een risicobeoordeling is uitgevoerd.

 
Beautymerken die dit certificaat hebben zijn onder meer Derma, Neutral, Dr Leenarts, Ivy Aia, Sara Rosalie en Squalan. Dit certificaat is trouwens niet alleen voor beautyproducten, het geldt ook voor speelgoed etc.

 

Meer informatie vind je op allergycertified.com.

 

 

 

 

Door: Anita Willemars

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Anita Willemars