Waarom mag ik met oud en nieuw niet gewoon om 9 uur naar bed?

 

Van de week had ik vriendin B. aan de lijn en ik vroeg wat haar plannen zijn voor oud en nieuw. Ze gaat gewoon om 9 uur naar bed. ‘s Avonds dan hè?! 

 

B. is een van de leukste mensen die ik ken met een grandioos gevoel voor humor. Maar het is nu eenmaal niet zo’n feestbeest. Niet dat ze een muurbloem is hoor, maar ze houdt er totaal niet van om laat naar bed te gaan. Ze is gewoon gek op slapen. In haar eigen bed. In haar eigen ritme.

 

Oudjaarsavond is voor haar dus helemaal de hel omdat ze dan wakker moet blijven. Minimaal tot middernacht en meestal ook ver daarna. Ze wordt al moe als ze eraan denkt. Het idee alleen al dat ze gapend zit te wachten tot die klok eindelijk de 12 aantikt. 

 

Om dan toch even naar buiten te piepen om naar het vuurwerk te kijken. Waar dan haar buurman met zijn stinksnor en alcoholwalm naar haar toe waggelt om haar gelukkig nieuwjaar te wensen en drie dikke pakkerds te geven. 

 

De afgelopen jaren wachtte B. lijdzaam op diverse feestjes tot het 01.00 uur ’s nachts was en ze met goed fatsoen weer naar huis kon. Maar vorig jaar besloot ze het roer om te gooien en gewoon om 9 uur naar bed te gaan. Haar feestje dus. Inclusief de katten op het bed. Die hebben daardoor ook een stressvrije avond. 

 

Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op haar, want ik ben altijd nog drie dagen brak van the night before en loop tot ver in de eerste werkweek van het nieuwe jaar nog steeds gammel in de rondte. Met oud en nieuw om 9 uur naar bed is zo gek nog niet. Wat jij?  

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit