Waarom je zuinig moet zijn op vriendinnen van vroeger

 

Vanmorgen bij het ontbijt dacht ik ineens aan die ene keer op Tenerife, dat mijn beste vriendin en ik het een goed idee vonden om op excursie te gaan naar een kloof (?).

 

 

Ik weet niet wat het is met haar en excursies, maar ik krijg er altijd hysterisch de slappe lach van. Zelfs als ik mijn enkel verzwik en geen stap meer kan zetten. Het grappige is dat zij altijd ziet wat ik ook zie en grappig vindt wat ik grappig vind. We zijn een soort van gesynchroniseerd.

 

Op boevenpad
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat (lange) vriendschappen net zo belangrijk zijn als familie? Het is zelfs zo dat vrienden steeds essentiëler worden als je ouder wordt, want je wordt zelf ook daadwerkelijk ouder door mooie vriendschappen. Ik zie mezelf later als ik bejaard ben al in een appartementencomplex wonen met mijn lief en ál mijn vrienden om me heen. Waar we dan flink de geraniums buiten zetten en aan het einde van de middag een flesje opentrekken. En van dat neutje val je dan vroegtijdig in slaap, want je bent op leeftijd. Het is mijn lievelingsscenario. Een soort Hendrik Groen uit het boek, waarbij we op boevenpad gaan.

 

Even synchroniseren
Vrienden van vroeger, daar is trouwens ook wetenschappelijk iets mee aan de hand. Veel onderzoek gaat over dat je ouder en gelukkiger van ze wordt, maar er is nog iets opmerkelijks. De hersenpatronen van vrienden gaan steeds meer op elkaar lijken. Dat verklaart meteen waarom je tegelijk om iets in de lach schiet, dezelfde rij kiest bij de ingang van een festival en je vaak een mening met elkaar deelt. Researchers zagen zelfs aan patronen op hersenscans wie bevriend waren en wie niet. Het is een feit: de scans wijzen uit dat we gesynchroniseerd zijn met elkaar.

 

Ik zie mijn vrienden misschien niet elke dag. Soms zelfs niet elk jaar, want eentje woont in Dubai, de ander heeft een druk gezin en de volgende reist per camper de wereld over. Maar ik durf met zekerheid te zeggen dat onze hersenen nog helemaal in sync zijn als je ons in een scan schuift. Die fundering is way back stevig gelegd. Vrienden en vriendinnen van vroeger, zelfs de wetenschap vindt dus blijkbaar dat je zuinig op ze moet zijn.

 

Bron: Time.com, Elle.nl

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans