Waarom je dit weekend Get Back wil kijken

Je zou maar zeventig uur beeldmateriaal hebben van een opnameperiode van de beroemdste en bestverkopende band (600 miljoen platen, daarmee vergeleken zijn Adele en Ed Sheeran mugjes) en dat terug moeten brengen tot een ‘behapbare’ documentaire.

 

 

Dat is gelukt, als je acht uur behapbaar noemt. Toch is een hele werkdag naar mod-men (modernists) en oude rockers iets waar je heus naar verlangt en wel om honderd redenen waarvan ik er aan paar noem.

 

1. Slow tv
Je hebt toch niet heel veel beters te doen op dit moment, dus wat is er lekkerder dan dat je onder het mom van cultuur en geschiedenis acht uur in horizontale stand op de bank mag vlijen?

 

2. De muziek natuurlijk
Je ziet dat legendarische kantoor op het dak van Apple op Savile Row (dat maar 40 minuten duurde omdat de politie ingreep omdat BUREN hadden geklaagd), maar ook het plotselinge ontstaan van Get Back terwijl Paul McCartney een beetje op zijn bas zit te rammen. Als Michelangelo die een beeld bevrijdt uit het blok marmer waar het al in zat, zo beschrijft David Rijser het in de Volkskrant. Ook verheug ik me op Two of Us dat Paul McCartney en John Lennon zingen terwijl hun liefde tanende is, oftewel riding nowhere, not arriving.

 

3. Yoko Ono
Of in head to toe black of head to toe white gekleed, John verwijderend van de rest, tot irritatie van de groep en vooral van die van Paul McCartney.

 

4. Linda Eastman (later McCartney)
Die in alles dienstbaar lijkt, warm en zacht is. Ze fotografeert de groep als een vlieg op de muur en is de grote liefde van Paul. Wij weten dat ze dat altijd zal blijven, dat ze de moeder wordt van Stella McCartney, dat Stella een parfum (LILY) op de markt zal brengen dat staat voor Linda I Love You, zoals Paul haar altijd noemde. Ach, die grote, alles overschaduwende liefdes. Ik ben zo benieuwd om die twee vrouwen ‘in het echt’ te kunnen bespieden en bewonderen.

 

5. De kleding
Iets morsiger dan nu (over een zweetplekje meer of minder werd niet moeilijk gedaan), maar toch nog steeds actueel. Coltruien, klassieke pakken, unisex kleding, T-shirts met knoopjessluitingen (granddad shirt) en voor de mannen veel psychedelisch geïnspireerde vrolijke en kleurrijke blouses. Yoko is dan weer immer zwart of totaal wit en Linda zien we zacht, in alle opzichten.

 

Ach, ik heb er toch zo’n zin in.

 

Get Back van The Beatles is te zien op Disney+.

 

 

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach