Waarom je de dag na de kinder­vakantie meteen weer weg wil

 

De rij bij het afhaalrestaurant gisteravond was intens lang. De hele buurt kwam terug van skivakantie (ik realiseer me dan meteen weer hoe goed we het hebben, belachelijk bijna) en geen van ons had zin om te koken.

 

En dat begrijp ik, want als je heel eerlijk bent, heb je na een week vakantie met kinderen meteen behoefte om even bij te boeken. Maar dan met z’n tweeën of met vriendinnen, en wel hierom.

 

 
1. De WAS
Je komt thuis en je kunt meteen vol gas aan de bak. Zelfs de kleding die schoon was wil ik toch altijd wassen, omdat die muf ruikt door de kasten waar best een vochtvretertje in had gekund, omdat ze schouder aan schouder naast de vieze was in de koffer lagen of omdat je überhaupt niet meer weet wat vies en wat schoon was en geen zin hebt om elke sok en slip apart te besnuffelen.

 

2.  Je huis
Ik weet hoe verwend het allemaal klinkt en heb vooral geen medelijden met me (dat heb ik wel met mezelf, ha), maar je huis tref je ook in een andere staat aan. Onze schoonmakers waren geweest maar hadden bijvoorbeeld net wel mijn krakend schone dekbed afgehaald (dat ik nota bene speciaal naar de stomerij voor de strijkservice had gebracht) dat ik er speciaal al om had gedaan waardoor me nu een volle wasmand wachtte met een dekbed dat dus niet vies was, maar ze hadden de hondenbak met hondenvlees (wat überhaupt een gruwel is, maar als het een week staat… brrr) en die overrijpe komkommer dan wel gelaten voor wat het was. En die bloemen waren ook een stuk minder gezellig dan toen we weggingen. Nou, van die dingen dus.

 

3. De post
Gewoon op een stapel leggen en wachten tot je er ooit zin in krijgt is het devies.

 

4. De kranten
Omdat mijn geliefde dagelijkse tv-programma’s maakt, hebben we een abonnement op vijf kranten. Dat geeft een behoorlijke stapel, kan ik je vertellen. En die wil ik niet meteen weggooien omdat ik dat respectloos vind naar het werk van alle journalisten en zonde van het papier, maar tegelijk weet ik dat ik ze toch niet ga lezen en vind ik het een vreselijke aanblik. Naast de ongeopende enveloppen leggen en over drie dagen alsnog wegschuiven.

 

5. De verwaarlozing bestrijden
Mijn kinderen moeten echt door de wasstraat als ze thuiskomen. Even al die klitten uit dat haar met een vette klodder conditioner, nagels bijknippen en tanden extreem lang poetsen omdat de elektrische tandenborstel halverwege de vakantie leeg was en ik geen lader bij me had.

 

6. Koffers uitpakken
En naar zolder sjouwen. Maar dat ga ik dus mooi niet doen, want donderdag staat de volgende trip op stapel. Een werktrip met mijn lievelingsvakvriendinnen. Kijk, dat is het betere werk. Geen schuldgevoel (want werk), rustig op een bedje liggen (we gaan met Lancaster, dus smeren en testen is onze hoofdtaak), maar een vijfde van de was die me wacht na afloop en hopelijk een gespreid bedje en een blij gezin dat op me wacht want ik klink nu natuurlijk heel stoer, maar heus dat ik uiteindelijk weer het gelukkigst ben als ik weer terug ben.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach