Waarom is die patat voor de Airfryer duurder dan gewone patat?

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: waarom is patat voor de Airfryer duurder dan gewone patat?

 

 

 

En ze zijn ook nog een stuk duurder. De Keuringsdienst van Waarde zoekt uit hoe het zit. Gelukkig is er een Vlaamse fritesprofessor die met ze meedenkt.

 

Want wat is ‘ie populair, de Airfryer. Aardappelkroketjes met Parmezaanse kaas, worstenbroodjes en kaassoesjes, zelfs cupcakes toveren we eruit. Er is zelfs een snackbar geopend waar de borrelende pannen vet zijn vervangen door een rijtje Airfryers: stekkers in het stopcontact, en gaan!

 

Stuk duurder
Daarom liggen in de supermarkt speciale snacks voor de Airfryer. Die zakken patat zijn een stuk duurder dan de normale friet, en zeker duurder dan doodgewone piepers.  Ja, dat is nieuws: ook met gewone aardappelen kun je frietjes bakken in de Airfryer. Dat is heel makkelijk, legt de Airfryer-specialist van Philips uit in het programma van de Keuringsdienst van Waarde. Zijn ingrediënten: aardappelen, beetje olie, snufje zout. Maar op die zakken diepvriesfriet is de lijst ingrediënten een stuk langer…

 

Geheim laagje
Het is natuurlijk makkelijker om een zak friet te kopen waarbij de patat al voor de eerste keer is voorgebakken. Die frietjes die je in de Airfryer stopt, worden in de patatfabriek langer voorgebakken dan die voor de frituurpan. Op de verpakking staat dan ook met koeienletters: speciaal voor de Airfryer. En als je nog twijfelt: koop de duurste, want die frietjes zijn altijd een stuk prijziger.

 

Waar zit dat verschil in? De patat voor de heteluchtfrituurpan wordt langer voorgebakken, ongeveer een minuutje langer. Daarom is hij in no time lekker knapperig en krokant. Ook wordt er iets in het laagje om de frietjes gedaan, maar hoe en wat precies wil Aviko op televisie niet vertellen. Dat noemen ze ‘het geheim van de smid.’

 

Professor

In een andere patatfabriek horen de onderzoekers wel hoe het zit. En wat blijkt: ovenfriet kan ook in de Airfryer. En soms kan zelfs gewone patat in de Airfryer. De fritesprofessor is niet zo blij met de heteluchtovenpatatjes: droger, minder vet en zeker minder lekker. De Airfryer-patat van aardappelen, die smaakt gewoon prima!

 

De conclusie van de Keuringsdienst: zelf bakken is het lekkerste. En de dure Airfryer-frietjes zijn een beetje gebakken lucht. En welke je het lekkerste vindt, dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Wie heeft zin om ze uit te gaan proberen?

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav