Waarom ik mijn huis grondig schoonmaak voordat ik op vakantie ga

 

Niks zo irritant als thuiskomen van vakantie met drie ontplofte koffers en dus een berg was, in een vies, onopgeruimd huis.

 

Met een uitpuilende wasmand, kruimels op de tafel, vieze kopjes op het aanrecht en verlepte bloemen in een vaas. Dan ben je dus én druk met je vakantiewas én met het schoonmaken en opruimen van je huis. Dubbel zoveel werk. Was je net zo zen thuisgekomen, hoppa, weg vakantiegevoel. Dat heb ik één keer meegemaakt en ik vond het een regelrechte ramp. Voor mijn gevoel was ik een maand later nog aan het wassen, strijken, opruimen en weggooien. 

 

Daarom maak ik sindsdien voordat ik op vakantie ga grondig schoon. Heb ik gelijk een stok achter de deur om, los van de schoonmaakster, weer eens even goed op te ruimen. En dat gaat als volgt: 

 

 • De dag voordat ik op vakantie ga neem ik vrij, ik breng de kids weg, zet een kopje koffie, doe de muziek keihard aan (ik doe nog net geen schort om en poetsdoek op m’n hoofd) en opruimen maar.
 • Die aldoor groeiende stapel papier op het hoekje van de tafel is me al weken een doorn in het oog. Dus: rekeningen betalen, oude brieven bij het oud papier, kindertekeningen die ik wil bewaren in een map, oude tijdschriften doorbladeren en krantenknipsels weg en klaar is kees.
 • Ik zet alle ramen open, haal de bedden af, hang de dekbedden buiten en laat de matrassen luchten.
 • Alle rondslingerende kledingstukken plus de volledige inhoud van de wasmand sorteer ik op kleur (wit, zwart en gekleurd) en leg ik in drie hoopjes voor de wasmachine. Lading 1 gaat in de machine.
 • Ondertussen ga ik gauw op de fiets heen en weer naar de plastic-, papier-, en glasbak.
 • Thuis is het tijd voor nieuwe koffie, met wat lekkers. Pfff, topsport hoor, zo’n grote schoonmaak. 
 • In een doos voor de kringloop stop ik 38 stuiterballen, 4 puzzels, 6 knuffels, 5 plastic poppetjes en een stapeltje te kleine kleren.
 • Ik leeg alle prullenbakken in huis en doe overal nieuwe zakken in
 • Ik kook alvast een restje voor vanavond, vries in wat kan, breng naar de buren wat nog goed is en gooi weg wat over de datum is. 
 • Ik maak de bedden opnieuw op (en sla de dekbedden dicht tegen het stof). Niks zo heerlijk als straks na de vakantie onder schoon en krakend beddengoed kruipen. Sowieso vind ik dat een van de fijnste dingen van weer naar huis gaan: weer in je eigen bed slapen.
 • Hoppa: huis schoon, hoofd leeg, koffers ingepakt: tijd voor vakantie!Doen jullie het ook zo? Heb je andere fijne tips? Of vind je dit zeer neurotisch en laat je gewoon de boel de boel als je vertrekt? Ik ben benieuwd, Laat het me weten op Facebook!

 

 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman