Waarom ik het een slecht idee vind als de horeca eerder dicht moet

 

Vanavond is er weer een persconferentie, dat zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. En net als bij de vorige persconferenties lekt er van tevoren al het een en ander uit.

 

Het ziet ernaar uit dat de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag strengere regels krijgen wat betreft de horeca. De sluitingstijden zouden namelijk veranderen; alles moet eerder dicht. Nou hoor ik om mij heen al redelijk wat kritiek daarop, en ik kan niets anders zeggen dan dat ik het daar volledig mee eens ben. Het eerder sluiten van de horeca, op de manier die ze van plan zijn, lijkt me niet echt zoden aan de dijk zetten. Integendeel zelfs.

 

Het plan is om de zaken om 1 uur dicht te doen, en vanaf middernacht moeten binnen al de lichten aan en de muziek uit; nieuwe gasten mogen dan niet meer naar binnen. Terrassen mogen niet langer openblijven, die moeten om 12 uur dicht. Waarom ik dat niet zie zitten? Omdat mensen om 12 uur vaak niet naar huis willen. En als je op het terras zit en nog een uurtje zou willen blijven hangen, mag je dus niet meer naar binnen. Niet dat je dat graag wil, als de lichten al aan zijn en de muziek uit. Nee, lijkt me niet erg bevorderlijk voor de sfeer.

 

En wat is dan het gevolg? Dat mensen toch thuisblijven, of om 12 uur naar huis gaan om het feestje of de borrel door te zetten. Even ter verduidelijking: 55 procent van de besmettingen vindt in de huiselijke sfeer plaats, en 5 procent in de horeca. Vijf! En voor die vijf procent gaan ze nu weer de maatregelen aanscherpen. Een sector die al een keiharde klap te verwerken heeft gehad (en die nog steeds aan het verwerken is), wordt nu weer aangepakt vanwege de besmettingen.

 

Ik snap dat een controle op thuissituaties niet te doen is, maar daarom snap ik deze maatregelen al helemaal niet. Met 55 procent van de besmettingen die binnenshuis plaatsvinden, wil je toch juist mensen buiten hebben? Waarom mogen de terrassen dan niet een uur langer open (tot 1 uur), en dat dat dan ook meteen de sluitingstijd is voor zowel buiten als binnen? Heb je minder besmettingskans, want je zit buiten. Met een uur overbrugging krijg je discussies met beschonken gasten die naar binnen willen maar dat niet mogen, en motiveer je mensen juist om dat feestje thuis voort te zetten.

 

Het is bekend dat er een grote stijging van besmettingen is onder studenten. Waar wonen die veelal? Juist, in studentenhuizen. Waar gaan zij met z’n allen feesten als ze de horeca niet in mogen? Precies, in die studentenhuizen. En dat gaat nu alleen maar meer worden, als de horeca weer wordt ingeperkt.

 

Ik moet zeggen dat het huidige beleid me ontzettend gaat tegenstaan. Corona is al een keiharde klap voor de economie geweest, waarom nu een sector aanpakken die zo’n klein aandeel in nieuwe besmettingen heeft en juist klandizie kan gebruiken? Met 55 procent in die huiselijke sfeer zou je toch verwachten dat ze dat willen aanpakken. Maar nee, blijkbaar is die kleine vijf procent toch véél belangrijker…

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer