Waarom het heel goed nieuws is als je een dagdromer bent

 

Tijdens mijn middelbareschooltijd was ik de grote frustratie van elke leraar.

 

 

 

Niet omdat ik brutaal was of de klas op z’n kop zette, maar omdat ik werkelijk niets meekreeg van de les vanwege mijn ellenlange dagdromen. Dagelijks droomde ik weg naar een plek waar ik in alle rust kon nadenken over mijn vriendjes, mijn toekomst en mijn droombaan en ik schrok vaak pas wakker op het moment dat de bel ging. ‘Zo komt er natuurlijk nooit wat van je terecht,’ viel een terecht geïrriteerde docent ooit tegen me uit. Nu, jaren later, ben ik erachter gekomen dat daar helemaal niks van waar was. Mensen die veel dagdromen zijn namelijk een stuk slimmer, creatiever en beter in het oplossen van problemen en zo zijn er nog wel meer positieve effecten van dagdromen. Leest u even mee, meneer Peters?

 

Dagdromers zijn kalmer en ervaren minder stress
Door de lawaaierige buitenwereld buiten te sluiten krijgen je gedachten de kans om vrij te stromen. Dat bevordert mentale ontspanning en zorgt voor minder stress. Wanneer onze gedachten vrij kunnen stromen, bevindt ons brein zich in een modus die de alfagolf wordt genoemd. Als we ons in die alfazone bevinden zijn we kalm en denken we niet aan dingen die spanning veroorzaken. Onderzoek wijst uit dat we deze momenten van dagdromen zelfs nodig hebben om ons brein gezond te houden.

 

Dagdromers hebben een beter probleemoplossend vermogen
Dagdromen is de perfecte manier om tot de oplossing voor een probleem te komen. Door non-stop te hameren op een probleem waar je niet uitkomt, zie je waarschijnlijk allemaal helpende zaken over het hoofd. Onderzoek wijst uit dat afdwalen tijdens het zoeken naar oplossingen juist heel goed voor ons is. Het leidt tot nieuwe ideeën en helpt ons om problemen aan te vliegen vanuit een niet zo standaard perspectief.

 

Dagdromers gebruiken meer delen van hun brein
Ja, wil meneer Peters hier ook even opletten a.u.b.? Wat er tijdens het dagdromen in je hersenen gebeurt is namelijk behoorlijk geavanceerd. Terwijl het voor de buitenwereld lijkt alsof je simpelweg afdwaalt, worden er bij jou verschillende delen van je brein gebruikt. Zowel het uitvoerende, probleemoplossende netwerk als het creativiteitsnetwerk in je hersenen zijn tegelijkertijd aan het werk en zo krijg je toegang tot informatie die voorheen buiten bereik was.

 

Dagdromers bereiken sneller hun doelen
Onderzoek wijst ook uit dat dagdromen vaak getriggerd wordt doordat we bepaalde doelen hebben. Sporters en artiesten gebruiken soms doelbewust dagdromen om te oefenen voor een wedstrijd of optreden. Deze methode bereidt hun hersenen voor op succes. Het is een soort mentaal oefenen op wat er komen gaat en blijkt vooral in de sportpsychologie heel effectief te zijn. Dagdromen helpt je dus om gemotiveerd te blijven, omdat het je op een realistisch niveau laat nadenken over alle mogelijke succesvolle uitkomsten.

 

Dagdromers zijn creatiever
Te veel en te hard nadenken leidt vaak niet tot nieuwe ontdekkingen. Op het moment dat we een idee of een taak even naast ons neerleggen komen we sneller op creatieve ideeën. Dat is ook de reden dat je vaak een goed idee krijgt als je onder de douche staat of bijna in slaap valt. Dat komt doordat er dan ruimte ontstaat waarin nieuwe informatie zich kan onthullen. Afgeleid zijn en je geest laten afdwalen is dus een krachtig middel. Onderzoeker Bianca L. Rodriguez legt uit dat dagdromen een oefening is voor je geest en zegt daarover het volgende: ‘We leren zelden om onze gedachten te laten afdwalen. Als je niet af en toe afdwaalt, is het alsof je maar één boom onderhoudt in een gigantisch bos. Dagdromen stelt je geest in staat om uit te zoomen en het hele bos te zien, wat een ander perspectief creëert en uitnodigt tot creativiteit.’

 

En zo kwam er toch nog wat van dat kleine dagdromertje terecht.

 

Bron: VeryWell Mind

Door: Redactie Amayzine.com