Waarom het goed voor je is als je een irritante collega hebt

 

Erger je je kapot achter je bureaustoel en kun je wel janken van ellende omdat je collega op links altijd te laat komt en dat niemand daar ooit wat van zeg of dat je collega op rechts altijd vrij luidruchtig een halfuur belt met het thuisfront?

 

Irritaties zijn er overal, ook op de werkvloer. Maar je kunt er maar beter blij mee zijn. Volgens neurowetenschapper Erik Scherder houden irritaties at the office je namelijk scherp. Zodra jij je ergert aan iemand op je werk motiveert jou dat om dubbel zo hard te werken. Mooi niet dat zíj er met je promotie vandoor gaat. Jij doet alles nog liever zelf dan dat je iets aan háár vraagt. En mooi niet dat je een nieuwe baan zoekt. Jij gaat heus niet eerder weg dan dat zíj weg is.

 

Wat je volgens de wetenschapper zou moeten willen is een brein dat wordt getriggerd. Een vervelende collega zorgt ervoor dat je hersenen hard blijven werken omdat ze een error ontvangen. Ze zijn geprikkeld. Een dag waarin er niets speciaals gebeurd en je eigenlijk de werkuren maar door kabbelt met koffie en stilte en lieve mensen om je heen… Dat is saai en niet goed voor je productiviteit. Een beetje stress en een beetje irritatie houden je brein fit en zo vlam jij de werkweek door. Zo haal jij het beste uit je werkende zelf. Ha.

 

Bedank die onuitstaanbare collega dus maar, stilletjes, stiekem, vanbinnen. Want natuurlijk zeg je niet hardop wat je van haar denkt. En je moet haar ook irritant blijven vinden om effectief resultaat te behalen, zeg maar. Pas dus op dat je niet opeens elkaars beste vriendinnen wordt. Je moet wat overhebben voor je job.

 

Door: Redactie Amayzine.com