Waarom hebben we niet elk jaar vrij op 5 mei?

 

Een betaalde vrije dag, daar zegt niemand nee tegen, gok ik zo. Nu is het natuurlijk standaard zo dat wie die hebben met bijvoorbeeld kerst of op Nieuwjaarsdag, maar als het om 5 mei gaat hebben we daar maar één keer in de vijf jaar mazzel mee.

 

 

Sommige bedrijven doen zelfs dan niet mee, daar moet je gewoon op kantoor verschijnen. Hoe zit dat dan? Waarom zijn we niet gewoon elk jaar vrij met 5 mei, want het is toch een officiële feestdag?

 

Dat klopt, maar een officiële feestdag betekent dus níet automatisch dat je ook gelijk een vrije dag verdient. Grappig, want dat wist ik dus echt niet; ik dacht dat kantoren ergens wel verplicht waren om hun personeel met kerst vrij te geven. Dat is dus niet zo. Stel, een bedrijf weigert gewoon zijn deuren dicht te doen en verwerkt dat ook in je contract, dan ben je gewoon verplicht om met de feestdagen te werken. Nou ja, zeg.

 

Nederland kent in totaal tien officiële feestdagen, waarvan het er bij acht betekent dat we vrij zijn. Goede Vrijdag doet niet altijd mee en 5 mei dus ook niet. Hoe zit het dan met die regeling dat we eens in de vijf jaar wél die vrije dag krijgen?

 

Dat werd in 1959 vastgelegd, destijds op aanraden van de Stichting van de Arbeid. Er werd besloten om dat in de lustrumjaren te doen. Lekker blond van mij, ik dacht namelijk dat het gewoon handiger en mooier stond als het in de jaren 2000, 2005, 2010, 2015 enzovoort viel. Daar heeft het dus precies niets mee te maken; de oorlog eindigde in 1945 en dus vallen de lustrumjaren zo.

 

Elk jaar op 5 mei vrij zou een feestje zijn, zeker omdat we in deze tijd al best wel veel vrije dagen hebben. En dat is nu juist ook de reden dat het maar één keer in de vijf jaar voorkomt, anders werd het een beetje te veel van het goede. ‘Als daar dan nog een extra dag bij komt, wordt het wel wat veel,’ zegt werkgeversvereniging AWVN. Vakbond FNV vindt dat weer totale onzin en zegt: ‘Nederlanders hebben echt niet zoveel vrije dagen. Wij willen dat 5 mei jaarlijks een vrije dag wordt.’

 

Zij pleiten er al langer voor om iedereen gewoon elk jaar op 5 mei een vrije dag te geven. Of ze dat er ooit echt doorheen krijgen moeten we nog maar zien… Maarre, als je nu al niet kan wachten: ga werken bij de Rijksoverheid. Daar ben je namelijk als enige wél standaard elke 5 mei vrij.

 

Bron: Nu.nl // Beeld: Nationaal comité 4 en 5 mei

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer