Waarom doen (wij) vrouwen dit eigenlijk?

 

Mannen zul je het niet horen doen. Niet dat ik per se op een man wil lijken natuurlijk. Mag ik bedanken?

 

 

Vrouwen hebben de neiging om alles kleiner te maken dan het is. De meeste vrouwen dan. Oké, ik kan het nog kleiner en voorzichtiger maken. Veel vrouwen. Of nog voorzichtiger…: nogal wat vrouwen. In de hoop dat ik hiermee wegkom. Want ik heb vandaag totaal geen behoefte aan een lawine van commentaar over me heen. Morgen trouwens ook niet.

 

Maar even over ons vrouwen

 

Waarom hebben vrouwen een zusje en mannen een zus? Waarom werd mijn tekst over mijn zus door een vrouwelijke eindredacteur ooit compleet aangepast? Overal waar ik zus had geschreven was er zusje van gemaakt. Nou zijn mijn zus en ik echt geen kindertjes meer, laat staan dat we de afmeting van kinderen hebben. Dus toen ik die correcties zag schrok ik me een hoed(je). Ik zag me haar al aan iemand voorstellen met ‘dit is mijn zusje’. Zelfs toen ik klein was had ik het al over m’n zus. Behalve natuurlijk toen ze net geboren was, maar toen was ik nog maar net een jaar en sprak ik nog niet over dit soort dingen.

 

En trouwens, waarom hebben we een zusje en geen broertje? Het wordt nog gekker (wat eigenlijk pas echt gek is) als je je broer aan iemand voorstelt als ‘m’n broertje’. Dan sta je als broer toch mooi voor paal. Waarom staan we als vrouw niet voor paal als we een zusje genoemd worden? Kan iemand me dat nou eens uitleggen?

 

Het is natuurlijk schattig dat we zoveel verkleinwoordjes gebruiken in ons land(je). In andere landen doen ze dat niet. O jee, zou het komen omdat ons land zo klein is? Dat we er met z’n allen met al onze spullen anders niet meer in passen? Hebben we daarom tuintjes, servetjes, zakdoekjes, kettinkjes, truitjes, bloesjes, etentjes, saladetjes, soepjes, straatjes, en terrasjes? We maken er met z’n allen eigenlijk een soort Madurodam van. Ik vind het best hoor. Als we maar op kunnen houden met een volwassen vrouw een zusje (of een vriendinnetje) te noemen. Maak vrouwen niet kleiner dan ze zijn. Dat doen anderen al genoeg voor ons.

 

O, trouwens

 

Nog even de tip van de week. Afgelopen vrijdag, op zijn verjaardag, is er een prachtig boek over Herman Brood gelanceerd. Voor fans en liefhebbers een absolute must. Het heet Brood en is geschreven door fotograaf Gerard Wessel, die niet alleen prachtige foto’s maakt, maar ook nog eens zo lekker schrijft dat je het in een ruk uitleest. De twee hadden een professionele vriendschap, dus je leest en ziet dingen die je alleen maar kon vermoeden als je niet in de buurt was. Daarbij staan de mooie foto’s van Gerard Wessel er ook nog in. Genieten dus. En PS: het is geen boekje, maar een boek, want driehonderdtwintig pagina’s dik.

 

Zo. Dat was alweer een gratis tip voor je sinterklaasverlanglijst. Ik wens je een heerlijke week. Geniet waar en wanneer er ook maar iets te genieten valt.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska