Waarom Brabanders makkelijker de winter doorkomen

 

 

In Bergen op Zoom kennen ze de spreuk: je hoeft er niet geboren te zijn om er vandaan te willen komen. En zo is het eigenlijk wel een beetje.

 

 

Allereerst, ik ben van origine geen Brabander, mijn roots liggen op een Zuid-Hollands eiland. Maar mijn geliefde komt wel uit het westelijke deel van Brabant. En zo kan het dat je na Amsterdam en Rotterdam een aantal jaar onder de rivieren woont. Net als Franska trouwens, die blijft daar ook verdacht lang plakken.

 

Ik hoor op het moment overal dat iedereen zo moe is, niet uit bed kan komen, tegen januari opziet en niet kan wachten tot de lente wat gaat doen, maar het duurt allemaal nog zo lang. Ik heb dat niet, want daar hebben die gezelligerds uit Brabant iets op bedacht. Lang geleden trouwens. Je moet het amusant 

vinden, want anders heb je er niets aan, maar zij kennen en beheersen het geheim van de winter verkorten bijzonder goed.

 

Het probleem van dit seizoen – en dan vooral met januari en februari – is dat de dagen te kort zijn. Iedereen sluit ramen en deuren, want het is guur en koud, waardoor je minder gemakkelijk bij elkaar binnenwipt. Na het (on)gedwongen samen verkeren in december geloven we het wel en is het eerstvolgende feest een terrasje bij plus vijftien. Geloof me, daar kijk ik ook reikhalzend naar uit. Maar sinds ik letterlijk en figuurlijk in Bergen op Zoom verkeerde, zorgden deze twee maanden voor een verzetje. De Vastenavend. Nee geen spelfout, dit schrijven ze daar echt zo.

 

De Vastenavend is landelijk bekend als Carnaval. Het betekent dat je gemiddeld vier dagen lang met familie, vrienden en onbekenden de warmte van live muziek en café opzoekt.Tenminste, zo traditioneel viert men het in Bergen op Zoom en daar viel ik voor. Niks niet verkleed als een wandelende banaan, maar ouderwets en nógal creatief met vitrage en hoedjes kan ik je vertellen. Omdat ze de kunst van het feest daar extreem goed beheersen beginnen ze al vier weekenden vooraf – niet verder vertellen, want dat is top secret. En dat is in meer plaatsen zo dan je denkt. In die weekenden zoekt iedereen elkaar op en dat brengt gezelligheid en maakt de dagen minder kort. Van origine is Carnaval ook geen Katholiek feest, maar een Heidens feest om het donker te verjagen. En als we nu allemaal even naar buiten kijken, dan is dat best logisch. Brrrr.

 

Als het er straks weer opzit, dan zijn de Brabanders moe maar voldaan, én is het bijna weer lente.

 

 

Door: Adeline Mans

Chef redactie Amayzine

 

 

Beeld: Susanne Alleman