Waar word jij blij van?

 

Ik had het er laatst over, dat iedere generatie z’n eigen zorgen heeft. En liet toen een aantal vrouwen aan het woord over hun zorgen. Naar aanleiding van de reacties daarop heb ik beloofd om een aantal vrouwen van verschillende leeftijden te vragen naar de dingen waar ze blij van worden. Eigenlijk veel leuker natuurlijk. 

 

 

 

Een vrouw (of heet het meisje?) van 19:

Als alles klopt. Dat ik in de spiegel kijk en ik er gewoon helemaal goed uitzie. Kleren, make-up, haar. Als ik me zelfverzekerd voel, zeg maar. En als ik verliefd ben. En hij ook op mij. 

 

 

Vrouw van 23:

Als ik vriendinnen weer zie, die ik al een poos niet meer heb gezien.

Om te merken hoe vriendinnen en ik aan het groeien zijn. Het is heel leuk om te zien hoe iedereen langzaam z’n plekje vindt in de wereld en begint te doen waar ze van houden.

Reizen.

Bij mijn familie op bezoek gaan.

Lekker uit eten gaan of zelf een heel lekker recept op tafel zetten. 

Ik kan er heel blij van worden om een nieuwe outfit te kopen en dan te dragen. Geeft toch iets van extra zelfvertrouwen.

Een volle agenda. Ik houd ervan om druk te zijn en met veel mensen af te spreken.

Een goede film of goed boek

Geurkaarsen en een grote kop warme thee. 

 

 

Vrouw van 29:

Karamelchocola met zeezout.

Alles van babypoesjes, babyhondjes, babydieren.

Uitgebreid lekker ontbijtje met z’n tweeën. En lekker hard de muziek aan ’s ochtends. En lekker schoonmaken in m’n pyjama nog, dan denk ik: wat een tof begin van de dag. Vroeger wist ik dat het een leuke dag ging worden als m’n vader aan het stofzuigen was en de muziek keihard aan stond.

 

 

Vrouw van 46:

Ik word blij van heel veel dingen: van vrienden ontmoeten die ik al veel te lang niet heb gezien. Van ’s avonds in m’n bed m’n hoofd in het kuiltje van m’n vent z’n arm te rusten leggen. Van m’n zoon die me, net als ‘ie de bocht omfietst, nog een handkusje toewerpt. En van alle kleuren van de herfst. Van de volgende én de vorige vakantie. En van dit fantastisch mooie leven. Zo!

 

 

Vrouw van 54:

Als ik weer iets nieuws ontdek, waar ik zomaar ineens goed in blijk te zijn. Of als anderen vinden dat ik dingen heel goed kan uitleggen. Dat ze van mijn ervaring willen profiteren dus. Dat ze als het ware mijn hersens willen gebruiken. Dat doe ik heel graag. Soms lijkt het alsof je te oud bent, maar soms ineens blijkt dat toch ook weer voordelen te hebben. 

 

 

Vrouw van 61:

Ik word blij van ‘kleine feesten’ met goede vrienden of met zus en zwager aan de keukentafel even zorgeloos positief de wereld doornemen. Of een prachtige dag uitwaaien op het strand, wandelen en met zo’n klein feestje als genoemd eindigen.

 

 

En ik? (zei de gek) Waar word ik blij op m’n 63ste?

Als ik m’n to-do-list voor elkaar heb. Als het huis schoon is. Als de katten lief bij elkaar liggen. Als de tafel vol zit met gezellig kletsende mensen. Als iemand weer eens iets heel moois heeft gemaakt voor Franska.nl. Maar bovenal, als ik zo’n heel lief compliment krijg van een lezeres. Dat ze Franska.nl superleuk vinden. Dan zit ik te glimmen. 

 

 

Vrouw van 69:

Ik zou enorm blij worden van griep die overgaat. Vanmiddag zag ik vanuit mijn bed de gouden beukenblaadjes van de boom waaien in de zon. Prachtig. Daar werd ik blij van. Ik werd ook enorm blij van mijn kleinzoon die tegen me zei: ‘Jij bent een hele lieve oma en je mag hier altijd komen. Het joch heeft een ontwikkelingsachterstand, maar zijn gevoel lijkt me prima in orde. Ik word ook heel erg blij van de ANWB, het kan zo erg niet zijn of ze maken het. En ze zijn allemaal zo aardig. Werd net blij van mijn oudste kleindochter die een werkstuk maakt en mijn hulp nodig had. Opening: ‘Oma, mama zegt dat jij best veel weet’.

 

 

Vrouw van 70:

Ik moest wel even denken, want er is zoveel waar ik blij van kan worden. Maar deze drukke week bedacht ik me, dat ik toch vooral heel blij ben met mijn vrienden. Die maken mijn leven toch wel speciaal. Zonder mijn kinderen tekort te doen.

En ook de saamhorigheid met de kinderen en de lol met de kleinkinderen. Zo’n lekker warme dag en dan komt het winterkoninkje langs of je hoort de groene specht lachen. Lekker samen op vakantie. En dan, als echte pensionado’s, na het ontbijt nog in je badjas een kop koffie. Omdat alles wel even kan wachten. 

 

 

Vrouw van 78:

Dat ik nog goed ter been ben en nog van alles kan ondernemen. Dat ik ooit een rijbewijs heb gehaald. Daar heb ik nog altijd plezier van. Ik moet er niet aan denken dat ik niet zelfstandig zou zijn. Want ik kan zo elk moment als ik ergens naartoe wil de auto pakken en gaan. Heerlijk! Blij dat ik het lef heb én het geld, om mooie reizen te maken. Veel van de wereld te zien. Er is zoveel moois. Ik geniet daar met volle teugen van.

 

 

Vrouw van 86:

Ik ben blij met elke dag die ik (nog) heb. Met de eenden en vogeltjes in mijn tuin. Het eerste roodborstje. Die prachtige kramsvogel die hier elk jaar ineens rondloopt in het gras. Alle musjes, die de appelschilletjes opeten, die ik naar buiten heb gegooid. Hoe meer, hoe leuker. En die prachtige herfstkleuren.

 

Een knop in mijn zelf overgehouden orchidee. Een praatje met de bakker of de overbuurvrouw. Aanspraak, daar word ik blij van. Vandaar dat ik de klaverjasmiddagjes zo leuk vind. Maar het allermooiste vind ik, als ik al mijn kinderen met aanhang bij elkaar heb. Al ben ik ook blij wanneer er zomaar ineens eentje langswipt. Ze kunnen niet lang genoeg blijven. Ik hou zoveel van ze. 

 

 

Door Franska

Fotografie sfeerbeeld: Carmen Vos. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter