‘Vrouw aan het stuur, bloed aan de muur’

 

 

Een uitspraak die ik vaak (té vaak) voorbij heb horen komen.

 

 

Ik hoor het overigens alleen mannen zeggen, terwijl ik er genoeg ken die nou zelf ook niet bepaald op Max Verstappen lijken. Echt een opmerking die dus dikke, vette onzin is.

 
Dat vrouwen over het algemeen minder om auto’s geven, is natuurlijk een heel ander verhaal. Zelf woon ik met drie boys, namelijk twee broers en mijn vader, die stuk voor stuk autoliefhebbers zijn. Dag in dag uit gaat het over de nieuwste modellen en over de meest dure en snelle auto’s. Geef mij er maar gewoon een die rijdt, dat is het allerbelangrijkste toch?

 
Het komt zo nu en dan onderweg weleens voor dat iemand niet kan inparkeren of te langzaam rijdt en dan is er altijd wel een van de drie die roept: ja hoor, zeker weer een vrouw die niet kan rijden. Classic jongenspraat natuurlijk, want het is vaak genoeg voorgekomen dat er toch echt een man achter het stuurt zat. Dat vrouwen minder goed kunnen rijden dan mannen is toch gewoon flauwekul?

 
Heb je deze opmerking nog nooit gehoord? Dan denk je vast dat mijn moeder en ik simpelweg niet kunnen autorijden. Nou, ik kan je vertellen dat ik mijn rijbewijs in één keer heb gehaald. En tuurlijk, volgens mijn broers had ik gewoon geluk gehad, jaaa ja… Ik parkeer altijd netjes in, heb nog nooit een kras of deuk gehad en durf best te zeggen dat ik goed kan rijden. Ik wil nog weleens zien of mijn broertje dat examen ook in één keer weet te halen!

 
Toch zijn er ook zeker vrouwen die de uitspraak weten te bevestigen hoor, ik ben zat vrouwelijke bestuurders tegengekomen die een gevaar op de weg zijn. Maar om ons nou allemaal over een kam te scheren, kom op mannen…

 
Laten we ze het tegendeel dan maar bewijzen, dames. Kijk met je man of vriend anders even naar de achtdelige serie ‘Meiden Die Rijden’ (vanaf woensdag 6 januari wekelijks te zien om 20:25 uur op NPO 3), weet zeker dat ze dan wel anders praten!

Door: Emma Buurman

Afbeelding van Emma Buurman