Vrije-uitloop­eieren kun je ook al op je buik schrijven

 

Want niets lijkt meer op hoe het was.

 

Ze zitten al vanaf 12 februari binnen, onze zogenaamde vrije-uitloopkippetjes. En afgelopen week kregen ze te horen dat dat voorlopig ook nog wel zo blijft. Net als bij ons wordt hun vrijheid beperkt door een virus, het vogelgriepvirus in dit geval. De ophokplicht werd ingesteld vanwege een besmetting met de H5N8-vogelgriep in het Duitse Bretzfeld en omdat dit specifieke besmettingsgeval de kans zou vergroten om het virus ook naar Nederland over te brengen – wilde vogels kunnen het overdragen – werd het zekere voor het onzekere genomen. Hetgeen begrijpelijk is als je bedenkt dat er in onder andere 2017 honderdduizenden kippen ‘voor de zekerheid’ moesten worden geruimd.

 

Een en ander wil wel zeggen dat je vrije-uitloopeieren voor je paasbrunch in ieder geval op je buik kunt schrijven. Want ‘de situatie’ wordt pas over vier weken opnieuw beoordeeld. Je zou kunnen zeggen dat wij gewoontedieren ernstig op de proef worden gesteld. Want van hoe we nu eenmaal gewend zijn om de dingen te doen komt in deze barre tijden niet veel meer terecht. Dus mocht je net als ik staan op eitjes van buitenkipjes, dan is het misschien een idee om te paasbrunchen met bagels en roomkaas met bieslook en avocado? Of met een ijskoud soepje van asperges?

 

Afijn, tegen de tijd dat het Pasen wordt komen we heus nog wel met meer tips. Wie weet waar we met zijn allen nog toe komen nu we onszelf toch opnieuw uit moeten vinden!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans