Vrienden zien op vakantie

 

En waarom het zo leuk is…

 

 

Met vrienden samen op vakantie gaan lijkt me niet bepaald de hemel. Jij bent matineus, zij slapen een gat in de dag. Hun kinderen blijken ineens best irritant (vinden ze van die van jou ook) en hé, gaan ze nu serieus zeuren over wie de schoonmaakkosten betaalt? Ik kan me voorstellen dat het zo kan gaan en omdat mijn posse ook niet bepaald een tien scoort als het gaat om het ideale reisgezelschap (wij zitten de hele tijd met de laptop open en mijn oudste dochter is autistisch. Sien van Sellingen is heus een leuke serie, maar als je die zeventien keer per dag moet aanhoren, kan ik begrijpen dat je op bepaalde plekken op je lichaam kleurverschil krijgt van irritatie). Afijn. Lange intro waarom wij niet zo snel met vrienden samen op reis gaan. Maar vrinden ontmoeten op vakantie, dat vind ik nog leuker dan met een onbeperkt budget door de Hermès-boetiek gaan en wel hierom.

 

1. Je maakt een herinnering
Samen eten in de stad waar je woont, is leuk, maar hier zo in het buitenland is bijzonder. Je weet allemaal dat je deze avond nooit zult vergeten.

 

2. Je ziet elkaar zoals je elkaar nog nooit hebt gezien
Meestal eindigt een lunch met een duik in zee of begint de avond met een apritief bij je huisje met zwembad. Samen zwemmen schept een band.

 

3. Je ziet elkaars kinderen
Wij hadden twee dagen gezelschap van S, een dierbare werkvriend. In Nederland zouden we altijd zonder kinderen afspreken, maar nu kreeg hij ons gezin cadeau. Soms minder comfortabel, maar extra intiem.

 

4. Je leert elkaar zoveel beter kennen
In Nederland eet je samen, nu breng je een lange, lome stranddag door. Je vertelt tot achter de komma. Zo weet ik van vriend S bijvoorbeeld dat hij bij de zeeverkenners heeft gezeten en bijzonder goed is in knopen leggen. Ik quote: ‘Een goede knoop is er een die ook los kan.’ Die mag wat mij betreft op een tegeltje.

 

5. Je kunt je liefde voor de streek delen
Of je irritatie, maar dt hadden wij dan weer niet, want Puglia is de hemel in italië.

 

6. Er vallen schillen weg
Je ziet elkaar in zwemkleding. Nat haar, uitgelopen mascara, je litteken, je buikje. En je ligt zomaar ineens naast elkaar te slapen.

 

Er is maar één nadeel. Je mist elkaar echt als de dag voorbij is. Volgend jaar maar weer.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach