Deze vraag moet verboden worden

 

 

Soms, soms is het leven zo anders dan je denkt dat het is. En stellen mensen vragen die je nooit had verwacht dat ze zouden stellen. Over de allerergste is een expositie gemaakt in België. Blijkt dat veel vrouwen die verkracht zijn, deze vraag gesteld krijgen. “Wat droeg je toen je werd verkracht?” Als ik de zo vrij mag zijn om een conclusie te knopen aan deze vraag dan zou die vrij vertaald luiden; “heb je het uitgelokt?” Heb je aanstoot gegeven? Vroeg je erom, kortom? 

 

Een vraag die om duizend redenen verboden zou moeten worden want al droeg je een laag uitgesneden rokje met hakken tot de hemel, zou dat dan iemand het recht geven om zich ongevraagd aan je te vergrijpen? Nee? Nou dan. 

 

 

Nog stuitender is de vraag als je het antwoord weet. Zoals de Vlaamse vrouw die een wijd zwart T-shirt en een spijkerbroek droeg op de dag die de zwartste van haar leven zou blijken. Toen haar baas haar De Vraag stelde nadat ze weer terug was op kantoor, besloot ze meteen ontslag te nemen. Haar tweede besluit was om iets te doen aan deze uitingen en dus richtte ze zich op deze expositie waarbij vrouwen de outfit die ze die dag droegen tentoonstelden. 

 

We zien een zwarte rok en een rode trui, een blauwe pyjama. Maar de allerergste was het witte T-shirtje met de vrolijk gekleurde My Little Pony er op. Daar werd ik echt stil van. En ik hoop die vreselijke vragenstellers ook.

 

 

Door Pleuntje van der Horst