Voordeel, nadeel, etcetera

 

Ik wil hier niet de achthonderd-achtendertigste zijn die Cruijff zit te quoten, dus ik hou me in, maar we hebben hier wel weer een gevalletje van dat ie toch gelijk had.

 

Merkwaardige gewoonte van dat weer bij ons. Het schrikt zich altijd een hoedje van zichzelf als het weer eens te spectaculair heeft uitgepakt. In zuidelijke vakantielanden gaat het vrolijk een maand of wat door met de zon, hier is zelfs het weer nog te nuchter. Alsof het zich een beetje aanpast aan ons eigenlijk. ‘Het kan wel weer op’ denkt het dan, of: ‘Het kan niet altijd feest zijn’. Typisch Hollands, niks eindeloos uitpakken. 

 

Ja, oké vorig jaar, maar dat was volgens mij niet ons eigen weer. Dat was hoogst merkwaardig. Waarschijnlijk hadden onze Hollands weergoden toen een buut’nlandse uitzendkracht aan het roer gezet. Nu hebben we onze eigen vertrouwde Hollandse weergoden weer terug. Een tikkie jaloers op de goden die vorig jaar de honneurs hebben waargenomen, dat wel, dus ze hebben zich wel even extra uitgesloofd deze week, maar ze vervallen toch weer in hun oude patroon. Even wat regen tussendoor hoor. Back to basic.

 

Nou, kom maar op, want het is hartstikke goed voor het stof (voordeel 1). En mooi meegenomen dat ik dan niet zelf het gras hoef te sproeien en de plantjes water hoef geven (voordeel 2). Of zou er ook ergens iemand opstaan die dit gegooi met regenwater ook weer verspilling vindt? Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel iemand ergens op tegen. En het is natuurlijk allemaal onze eigen schuld, dat weer. Past ook helemaal in ons Calvinistische straatje. Schuld en boete. Grom. 

 

Zo. Dat is er ook weer even uit. 

 

Dat lucht op zo aan het begin van het weekend (voordeel 3). Maar even serieus, over het nadeel… Vind je het nou ook niet ontzettend zielig voor alle mensen die helemaal geen vakantie hebben nu? Mijn redactie bijvoorbeeld? De hele week binnen achter de laptop, regelmatig plaatjes op instagram voorbij zien komen van mensen die zitten te niksen op een strand en die alleen af en toe een verkoelende duik nemen, de rest van de dag met een heerlijk koel drankje binnen handbereik. Jaloersmakend gewoon. En dan is het eindelijk weekend, kun jij ook een keer lekker genieten, kun jij ein-de-lijk ook eens naar het strand en dan, uitgerekend dan, alsof ze het erom doen, krijg je dit. 

 

Lieve mensen die de hele week gebuffeld hebben, ik heb echt ontzettend medelijden met jullie. Misschien in plaats van een tropenrooster iets anders bedenken? Vrije dag door de week en werken op zaterdag? ‘t Is maar een ideetje…

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska