Voordat je het weet kun je niet meer zonder

 

Want wie wil er nou niet een trui van een hip merk voor een habbekrats?

 

 

Vinted – ‘Draag je het niet? Verkoop het dan!’ – ken ik vooral van horen zeggen en dat is misschien maar goed. Want van de week lees ik in het AD dat shoppen op Vinted verslavend is omdat je er (met een beetje geluk) lekker goedkoop je slag kunt slaan. Vooral bij kinderen in wat hier de ‘kledingkoopleeftijd’ wordt genoemd – pubers, neem ik aan – is het platform zeer in trek omdat items van hippe merken er vaak voor een habbekrats kunnen worden gescoord. En voor ouders met kinderen in de leeftijd groeit-als-kool, waarvoor de kleding niet aan te slepen is, is het een uitkomst. Inmiddels zouden al tientallen miljoenen Europeanen hun broek, trui, jurk, rompertje of jas via dit van oorsprong Litouwse online bedrijf kopen en verkopen. Eenmaal binnen worden er talloze uren rondneuzend doorgebracht.

 

Maar dan komt de vraag of Vinted ook duurzaam is. Ja, toch? Alles is toch zeker beter dan de fik in al die eindeloze bergen met afgedankte kleding steken? Gek genoeg speelt het platform zelf niet nadrukkelijk op duurzaamheid in. Want ‘Vinted is vooral voor iedereen die vindt dat goede kleding een lang leven verdient’, staat er op de site. Hoezo zou een langere levensduur voor een jeans geen winst opleveren voor een betere wereld dan?

 

Hou je vast! Doordat een groot deel van de Europeanen bij Vinted shopt (het bedrijf claimt 75 miljoen klanten te hebben) zijn er inmiddels 200 miljoen(!) pakketten per jaar op reis. 200 miljoen kledingstukken, keurig verpakt in papier en/of plastic, worden jaarlijks kriskras over de wereld verscheept en dat is een adembenemende en niet te bevatten hoeveel koeriers en pakjesbezorgers die allemaal vliegend, rijdend en scooterend aan de slag gaan om de boel van a naar b te brengen.

 

Tel daarbij op dat goedkoop uitnodigt tot méér kopen en dat elk kledingstuk, hoe duur of duurzaam geproduceerd ook, sowieso een grotere voetafdruk nalaat dan het transport op zich, en er blijft niets anders over dan minder te kopen. Minder nieuw, minder tweedehands, gewoon minder.

 

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen we allemaal 40 kilogram CO2 per jaar besparen door zes kledingstukken minder te kopen. Dus als iedere Nederlander dat zou doen, scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85.000 keer met de auto rond de wereld rijden.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans