Voor niks gaat de zon op

 

 

Ze hebben alles toegegeven: dat ze een heleboel particulieren en zeker tweeënzestig eigenaren van hotels en B&B’s hebben opgelicht. De eetpiraten Jan en Jolanda horen vandaag het vonnis van de rechter.

 

 

Hoe is het mogelijk dat deze twee zo lang hun gang konden gaan? Met een verhaal dat klinkt als een klok hebben ze nietsvermoedende mensen opgelicht; vaak leden van een kerkgenootschap omdat ze verwachtten dat die meer zouden geven. Een zielig verhaal deed wonderen en hup, de portemonnee van Jan en Jolanda was weer gevuld. De gelovige gulle gevers gaven hen vaak honderden euro’s, maar zagen die vervolgens nooit meer terug.

 

Omdat het Jan en Jolanda zo makkelijk afging, werd het voor hen dé manier om aan geld te komen. Ze maakten hun hotelreserveringen vaak op de computer in de bibliotheek. Dan viel het niet zo op. Misschien heb jij ze daar ook wel zien zitten, een doorsnee echtpaar met hun snode plannetjes. Als Jan en Jolanda een potentieel slachtoffer ‘beet’ hadden, zochten ze op internet naar informatie over hun doelwit. Als ze dan eenmaal het vertrouwen van die persoon hadden, sloeg het echtpaar toe.

 

Het had mij namelijk ook kunnen gebeuren. Twee oudere mensen met een verhaal over een verdrietige levenswandel. Een beetje aangedikt met tranen. Ze hadden mij er misschien ook wel van kunnen overtuigen om hen te helpen. En dan had ik dus naar mijn centen kunnen fluiten. Zou jij er ook ingetrapt zijn?

 

Jan en Jolanda zeggen in hun laatste woord tot de rechter dat ze snappen dat mensen zich besodemieterd voelen en dat spijt hen echt. Maar zijn het krokodillentranen of menen ze dat nu echt? Het is namelijk niet de eerste keer dat ze veroordeeld worden voor oplichting.

 

Mocht de rechter de eis van de officier van justitie volgen, dan krijgt het echtpaar respectievelijk drie en vier jaar cel.

hotel bordje

 

 Dan eten en slapen ze de komende jaren weer voor niks…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit