Voor goede ideeën moeten we duidelijk bij Jesse Klaver zijn!
Want zeg nou zelf?
Welke achttienjarige wil nou geen 10.000 euro krijgen toegestopt om te vieren dat de leeftijd der volwassenheid is bereikt? Zonder voorwaarden, mitsen en maren ook nog eens en met als enige ‘waarschuwing’ het bedrag ‘wijs te besteden’. De partijleider vertrouwt er nu eenmaal op dat het verstand met de jaren komt en achttien toch echt volwassen genoeg is om te stemmen en dus ook om op een verantwoorde manier met dat bedrag om te gaan. Wat wil zeggen geen drank en drugs, geen buitenissige party’s of vakanties – of allebei -, geen zwaar opgevoerde brommer en geen designertas of -jas, maar bijvoorbeeld een aanbetaling voor een eigen optrekje of een degelijke studie.
Die bonus – zie het als een ‘kickstart’ – zou naar álle 18-jarigen moeten gaan, is het plan. Ook naar kinderen van ouders die niet op een paar centen hoeven te kijken en ook naar kinderen van ouders met uitgesproken diepe zakken – de miljonairs. Een simpel systeem dus, bestemd om alle ruim 200.000 kinderen die jaarlijks 18 jaar worden in ons land een extra kans te bieden om iets van hun leven te maken. Dat bedrag zou nodig zijn omdat de jongeren van nu een grote achterstand hebben op andere generaties. Zo kunnen ze lastiger een vaste baan vinden en komen ze moeilijker aan een woning. Met een startkapitaal kunnen ze ‘in zichzelf investeren’, is het idee.
Wie dat betalen moet? Miljonairs zouden best wel wat over mogen hebben voor onze jeugd, vindt Jesse. Dus dacht hij aan het invoeren van een miljonairstaks – ‘een solidariteitsbijdrage’ in Klaver-jargon – van 1 procent voor vermogens vanaf 1 miljoen euro (volgens het CBS zijn dat er in ons land meer dan 200.000) of 2 procent voor wie 2 miljoen euro of meer heeft.
Zou meneer Klaver dit plan hebben uitgebroed tijdens de voorbereidingen voor het jaarlijkse debat over de toelagen en uitkeringen voor ons Koninklijk Huis? Zo van: als onze achttienjarige prinses anderhalf miljoen krijgt toegeschoven, hebben alle andere achttienjarige toch zeker ook recht op een extraatje en vergeleken met die anderhalf miljoen is die 10.000 euro een fooi?
Of zou dit een schoolvoorbeeld van ‘regeren is vooruitzien’ zijn? Want Jesses eigen derde kindje werd vorig jaar geboren en wie weet?