Wat een wonderbaarlijke genezing van Trump was dat, hè? Tenminste voor ons, gewone mensen.

 

Voor die 1800 gelovige kerkgangers in Staphorst was dat business as usual, namelijk een uurtje bidden en zingen en klaar is Kees; nou niet Kees van der Staaij, die was woest toen hij hoorde dat de kerk zich net als alle andere instellingen in Nederland aan de regels moet gaan houden. Je weet, voor de SGP zijn regels heilig, behalve als het om vrouwen gaat en om hun geloof. Die kerk heet trouwens niet voor niets Hersteld Hervormd. Zij kunnen zieken – alleen gelovige zieken natuurlijk – herstellen.

 

Ik ben katholiek opgevoed, en je weet: katholieken gaan toch iets anders om met hun geloof. Op verjaardagen van mijn ouders lang geleden deed later op de avond vaak de anekdote de ronde over mijn overgrootvader die boer was. Die voorouder kocht een stuk braakliggend terrein, een soort woestenij bij zijn boerderij. Na twee jaar keihard werken had hij er een mooi stuk akkerland van gemaakt. Mijnheer pastoor kwam langs en zei tegen mijn overgrootvader: ‘Daar hebben God en jij een mooi stuk werk geleverd.’ Mijn overgrootvader: ‘Had u het moeten zien, toen God het nog alleen deed.’

 

Ik denk dat zelfs het Godsbeeld van Van der Staaij begon te wankelen toen de helikopter kwam om Trump naar het Witte Huis te brengen en Trump zei: ‘Laat maar, ik vlieg zelf wel.’

 

Dat er wantrouwen is over wat die lijfarts van Trump vertelt, kan ik me wel voorstellen. Bij zijn aantreden onderging Trump een uitgebreide check-up. Uitslag: zijn arts had nog nooit zo’n sterk en gezond lichaam gezien. Later bleek dat Trump die uitslag zelf geschreven had, zijn arts moest nog even tekenen bij het kruisje.

 

Wat ik dan weer wel erg sympathiek van Trump vond, was dat hij geheim had gehouden dat hij positief getest was. Hij wilde mensen natuurlijk niet ongerust maken, dus liet hij die grote bijeenkomst bij het Witte Huis gewoon doorgaan, met – verplicht! – mondkapjes af, handen schudden, knuffelen en dan besmetten maar.

 

Trump krijgt merkwaardig sterke medicijnen voor iemand die nauwelijks ziek is. Die pillen hebben wel bijwerkingen, namelijk – en ik verzin dat niet – stemmingswisselingen, euforie, duidelijke verschijnselen van psychose, emotionele instabiliteit. Alsof hij die medicijnen zijn hele leven al slikt.

 

Grappig was ook dat Trump, eenmaal terug in het Witte Huis, zijn mondkapje afdeed en snakkend naar adem zei dat je corona niet je leven moest laten beïnvloeden, dat het een ongevaarlijke griep was. Niet grappig was dat, in de paar dagen dat Trump in het ziekenhuis lag, er 1500 Amerikanen stierven aan corona.

 

Zoals ik vorige keer al zei: Wat is de politiek bij ons dan heerlijk kneuterig en kleuterig. Van de week viel Thierry Baudet Rutte aan over de sterftecijfers van de coronagriep. Rutte wist die niet exact. Nou Baudet wel. Hij begreep niets van die strenge maatregelen omdat de sterftecijfers van de gewone griep ongeveer hetzelfde waren als van corona. Je weet dat Baudet jokt, je ziet zijn neus groeien, dus ik zocht het even op. Er gaan vier keer zo veel mensen dood aan corona als aan de gewone griep.

 

Tja, en toen volgde in Amerika het debat tussen de twee running mates. Meest opvallende moment werd veroorzaakt door een vlieg die minutenlang op het hoofd van Pence bleef zitten. Niet leuk voor zo’n gelovig iemand. Beelzebub, een van de namen voor de duivel in de Bijbel, betekent Heer der Vliegen; met die vliegen besmette Beelzebub zijn vijanden. Ook zo benieuwd wanneer bijkt dat Pence positief getest wordt?

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.