Voor de rechter vanwege het schooladvies

 

Ik snap die vader wel. Die vader die wil dat de school de afspraak nakomt dat zijn dochter een IQ-test zou ondergaan.

 

Gisteren stond hij voor de rechter om het nakomen van die afspraak via een kort geding af te dwingen.

 

‘Of ze nu naar het vmbo of gymnasium gaat, zal me een worst zijn. Maar ik wil wél het juiste advies voor mijn dochter.’ In zoverre ga ik wel met hem mee. Iedereen wil het beste voor zijn kind. Maar wat is dat ‘beste’ nu eigenlijk?

 

Het meisje om wie het gaat had de afgelopen jaren nogal wisselende schoolresultaten. De ene keer een vette onvoldoende en de keer erop een dikke tien. Tsja, dan snap ik best dat je niet zo goed weet wat het schooladvies moet zijn.

 

De afgelopen jaren heb ik meer van dit soort verhalen gehoord. Kinderen die een vmbo-t-advies kregen, waar ouders nogal ongelukkig mee waren. Niet vanwege het feit dat hun kind naar het vmbo-t moet, maar omdat ze denken dat er meer in zit.

 

Wat is dat meer nou eigenlijk? Hebben de ouders soms zelf een beetje moeite met het lage advies? Stiekem toch de hoop dat er op zijn minst een havootje inzit? En dan moet je als leerkracht wel van heel goede huize komen om het door jou gegeven advies te verdedigen.

 

Maar als je als ouder nu denkt dat je kind echt meer kan. Ben je dan een streber of wil je dan gewoon het beste voor je kind? Dat is lastig hè? Ik snap die vader wel. Zeker als je kind van die uitschieters heeft in haar resultaten, dan zou ik misschien ook willen weten hoe dat kan.

 

Aan de andere kant, je kind zit het hele jaar in de klas bij de leerkracht die uiteindelijk bepaalt wat het advies voor je kind wordt. Natuurlijk mag je er dan vanuit gaan dat de juf of meester wel heel goed naar je kind heeft gekeken.

 

En hoeveel kinderen komen toch op een ander niveau terecht dan het advies dat de school had gegeven? Ik ken er genoeg die begonnen op het vwo en zijn afgezakt naar het vmbo. Of andersom: leerlingen die vmbo-advies kregen maar glansrijk een vwo-diploma hebben behaald.

 

De vader in kwestie is bang dat het verkeerde advies gevolgen heeft voor de rest van haar schoolloopbaan. Ik denk dat dat wel mee zal vallen. Wat erin zit komt eruit. Misschien duurt het bij het ene kind wat langer dan bij het andere. Maar uiteindelijk komt zo’n leerling, weliswaar met een omweg, vast ook op de pootjes terecht.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit