Voor alle niet-Brabanders onder ons, voor eens en voor altijd:

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Het verschil tussen een Bossche bol en een moorkop.

 

Het zijn allebei chocoladebollen en in de binnenkant van beide gebakjes vind je een overdosis slagroom. Toch hebben de moorkop en de Bossche bol meer verschillen dan overeenkomsten. Na het lezen van dit artikel haal je de gebakjes nooit meer door elkaar.

 

Maar alvorens de verschillen toe te lichten, het volgende: de naam moorkop is beladen. De moorkop is vernoemd naar de Moren; Moor komt van het Latijnse maurus, ‘bewoner van Noordwest-Afrika’. Maar in het Nederlands werd het woord Moor ook wel gebruikt als synoniem voor het woord ‘neger’. Het is de reden dat sommige bakkers, maar ook bijvoorbeeld de HEMA geen moorkoppen meer verkoopt. Zo besloot HEMA een tijd geleden om de naam van hun moorkop te veranderen in chocoladebol.

 

Deeg
Beide bollen zijn gemaakt van soezendeeg. Bij een moorkop bak je het deeg lekker luchtig en snijd je de soes na het bakken open. Als je het goed hebt gedaan, zie je allemaal bellen in het deeg zitten. Bij een Bossche bol (die overigens nóg wat groter is dan de moorkop) is de binnenkant helemaal hol. 

 

Vulling
Een moorkop snijd je aan de onderkant open. De vulling, een flinke klodder slagroom, spuit je tussen de twee helften. Die stapel je daarna weer op elkaar. Een Bossche bol blijft mooi heel. Je vult ‘m door een klein gaatje in de zijkant te prikken en daar slagroom in te spuiten.

  

Chocoladelaagje
Een moorkop dip je in chocoladefondant. Heel belangrijk: de plakkerige en zachte choco-coating zit niet om het hele gebakje, maar alleen op de bovenkant. De Bossche bol wordt wel helemaal overgoten met chocolade. En nee: niet met fondant, maar met pure, gesmolten chocolade. Die vormt, als hij afkoelt, een dun en knapperig laagje. De lekkerste Bossche bol eet je hier. En er is zelfs een vegan Bossche bol te koop!

 

Bovenop
Een moorkop eet je altijd met een kleine toef slagroom en een partje mandarijn on top. Een Bossche bol blijft daarentegen kaal. Want als je op de iets grotere bol nog een toef slagroom spuit, past-ie niet meer in een standaard gebaksdoos.

 

Door: Redactie FavorFlav