Dit wil je weten over vlees invriezen en ontdooien

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: de beste tips om vlees in te vriezen

 

1. Vlees heeft niet het eeuwige leven

Spullen in de diepvries hebben niet het eeuwige leven. Het bederven gaat gewoon door en als je niet handenvol geld wilt weggooien, is deze huishoudelijke tip onmisbaar: koop een diepvriesstift. Dat is een watervaste stift waarmee je op je vriezerzakjes schrijft wat erin zit en vooral: wanneer je het erin hebt gestopt. Vlees is ongeveer drie maanden houdbaar in de vriezer, vis blijft maar een maand of twee goed. Verstop de stift voor je huisgenoten, om te voorkomen dat er huisdieren mee worden bekladderd, t-shirts mee worden versierd en eyeliner wordt getekend.

 

2. Vlees ontdooien is een kunst

Vlees ontdooien in warm water of op een zonnig plekje op het aanrecht is net zo’n slecht idee als een tatoeage op je voorhoofd. Op zo’n lauwe temperatuur vermenigvuldigen bacteriën zich razendsnel. Hoe doe je dat dan? Heb je haast, dan laat je de (waterdichte) verpakking bungelen in een grote bak met ijskoud water. Elk half uur ververs je dat water, eventueel gooi je er nog wat ijsblokjes bij. Op die manier komt het vlees langzaam op temperatuur. Een pond gehakt heeft ongeveer drie kwartier nodig om goed te ontdooien. Ben je een geordend type, dan denk je er waarschijnlijk op tijd aan dat je karbonaadjes of gehakt wilt eten. Haal het de dag van tevoren, of in elk geval ‘s ochtends, uit de vriezer en zet het in de koelkast. Zet er een bordje of schaal onder, anders drupt het smeltvocht in je koelkast – en dat is een ramp (zie punt 5). Is er paniek? Probeer dan de magnetron – maar garanties geven we niet.

 

3. Pak het goed in

Heb je een vette bonusaanbieding te pakken? Verpak het vlees dan per portie. Dus niet een kilo gehakt in de vriezer knallen, maar maak er zakjes van een ons of twee van. Zo’n kleine verpakking is veel sneller bevroren, sneller ontdooid en bovendien: als je gaat koken en je hebt niet het hele kilo nodig, hoef je niet met je cirkelzaag de helft van dat keihard bevroren blok af te zagen of met een breekijzer bevroren schnitzels van elkaar te wrikken.

 
 

4. Raakt de vriezer leeg? Fill ‘m up

Een lege vriezer vreet stroom en doet z’n werk minder goed dan een volle vriezer. Is je vriezer half leeg? Vul ‘m dan op met een doos ijsjes, vissticks, een kilo friet, van alles wat maar handig is om in de vriezer te hebben. Probeer je de voorraad af te bouwen, dan kun je ook stukken piepschuim of koelelementen voor de koelbox in je vriezer stoppen. Alles om die loze ruimte maar op te vullen.

 

5. Vleessap is de vijand

Als je bevroren vlees ontdooit, komt er soms extra vocht bij vrij. Dat is voor een deel misschien wat sneeuw uit de vriezer, dat op de verpakking is blijven zitten, maar het is voor een deel ook vocht uit het vlees. Wat moet je ermee? Weggooien. Bacteriën zijn helemaal gek op dat vocht. Spoel het ontdooide vlees goed af en dep het droog, en knoei niet met dat nare drip-vocht.

Door: Redactie FavorFlav