Vier handen op een buik

 

Waarom ik de tienermoeders uit ‘Vier handen op een buik’ soms door elkaar wil schudden 

 

  • Ik, moeder van drie kinderen, kan me met recht ervaringsexpert noemen als het om bevallingen en baby’s gaat. En het kan me daar ook niet vaak genoeg over gaan. Ik smul dan ook iedere dinsdagavond bij het programma Vier handen op een buik. Hierin laten jonge aanstaande moeders zien hoe ze zich voorbereiden op het moederschap. Elke aflevering is er een andere Bekende Nederlandse Moeder die de tienermoeder door de zwangerschap, bevalling en kraamtijd coacht. Televisie om je over te verbazen, om je over op te winden en om je door te laten ontroeren. Vijf dingen die mij opvallen:

 

  • Dat iedere 16-jarige mom-to-be zwanger is geraakt door de pil heen. Oepsie. Afgaand op het programma vraag je je misschien af hoe betrouwbaar deze vorm van anticonceptie eigenlijk is?

 

  • Dat tienermoederschap vaak een herhaling van zetten blijkt. Oma kreeg op haar 16e een kind, moeders werd moeder op haar 16e en nu wordt de dochter zelf ook moeder terwijl ze nog maar 16 is. Er was dit seizoen zelfs een aflevering waarin de aanstaande oma op precies dezelfde dag bevalt als de aanstaande moeder. De tante en het neefje zijn dus even oud. Snap je ‘m nog?

 

  • Dat al die lieve, naïeve, eigenwijze, kleine zwangere meisjes gewoon doodleuk mét dikke buik de een na de andere peuk blijven opsteken. Voor de camera. Ik zou me kapot schamen als ik op televisie zou worden afgeschilderd als kettingrokende zwangere, maar oké, verslaafd is blijkbaar verslaafd, of er nu een ongeboren baby met je meerookt of niet. En geen haan in de omgeving die daar trouwens naar kraait, want vaak rookt de gehele (schoon)familie zelf ook stevig shag door en zit de zwangere daar gewoon tussen. Dubbel feest: roken én meeroken. Die arme baby. Iets wat de Bekende Moeder godzijdank gelijk aanpakt – en wat ik vanaf de bank wil schreeuwen: STOP MET ROKEN! NU METEEN! Dat is echt zo, zó slecht voor je ongeboren kind (en ook voor jezelf, maar daar hebben we het nu niet over). Weet je wat roken tijdens de zwangerschap allemaal kan doen? Je hebt een vergrote kans op een miskraam, een vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht, de placenta kan loslaten en dus krijgt je baby minder zuurstof en voedingsstoffen en de baby heeft kans op hersenbeschadiging. Need I say more?

 

  • Idem dito voor energydrankjes. Als je zwanger bent mag je maximaal vier koppen koffie per dag drinken, anders heb je een verhoogde kans op een miskraam en een te laag geboortegewicht van je baby. In één energydrankje zit al meer cafeïne dan in vier kopjes koffie bij elkaar opgeteld. De tienermoeders gooien een rompertje en een Red Bull met hetzelfde gemak in hun winkelmandje. Niet doen! Want reken maar uit dat het drinken van zes blikjes Red Bull per dag als je zwanger bent niet heel verstandig is.

 

  • Dat zo’n totaal onverantwoordelijke tienermoeder vrijwel altijd gelijk na de bevalling omslaat naar een oermoeder met verstand en eindeloze liefde. De zwangere, kettingrokende, Red Bull drinkende puber is getransformeerd tot een leeuwin die waakt over haar pasgeboren kroost. En dat gaat haar zo natuurlijk af. Alsof ze nooit anders heeft gedaan. Heel lief en fijn om te zien. Eind goed, al goed.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman