Vet man!

 

Zeg, even over vet hè, dat heb je dus gewoon nodig. Niet te veel, maar om gezond te blijven moet je het binnenkrijgen. Janny legt ’t even uit.

 

Er heerst een grote angst voor vet: van vet word je dik. Maar sinds de light-hype waarin van alles halfvet werd geproduceerd, zijn we met z’n allen alleen maar dikker geworden. Ik ben geen margarinefan en zal het ook nooit worden. Waarom zou je in hemelsnaam olie chemisch gaan bewerken en ‘harden’ en er van alles aan toevoegen terwijl je evengoed (misschien wat dunner) een boterham of cracker met lekkere roomboter kunt besmeren?  Of je vlees, vis of groente met pure olie kunt bakken? Dus nee, ik word niet door de industrie gesponsord om dit verhaal te houden.

 

Waarom vet? Omdat ons lijf het nodig heeft. Zo simpel is het. Over de hoeveelheid en soort kun je van mening verschillen, maar over de noodzaak niet. Ons lijf kan niet zonder vet.
Zo dat is gezegd. En dat is niet iets wat ik zomaar uit mijn duim zuig.

 

Nog een paar feitjes?

Vet is de brandstof voor energie.

De juiste balans (!) in vetten heeft een direct effect op onze hormoonhuishouding.

Wie een lange periode geen vet eet, ziet zijn of haar huid droog worden, haar futloos en snel beschadigd en heeft het constant koud. En wie wil dat nou?

 

Van het nut van vitamines hoeft niemand overtuigd te worden. Maar dat de vitamines A, D, E en K vetoplosbare vitamines zijn, weten minder mensen. Ze kunnen alleen maar opgenomen worden met de hulp van wat vet. Simpel gesteld: eet je geen of weinig vet, dan loop je het grote risico die vitamines ook niet in voldoende mate binnen te krijgen. Tomaten rauw eten lijkt oh zo gezond, maar de vitamines uit de tomaat hebben net als lycopeen (de gezonde antioxidant) echt dat beetje vet nodig om hun werk te doen. De Italianen weten het van nature.

 

Goeie tip: tomatensalade met een mooie olijfolie en wat blaadjes basilicum

 

Laatst was er een congres in ons land dat het thema ‘Arts en voeding’ had. Daar werd door de Amerikaanse hoogleraar Voedingsleer en kindergeneeskunde David Ludwig een pleidooi gehouden om meer vet en minder geraffineerde koolhydraten te eten. Om het even kort door de bocht te zeggen: koolhydraten stimuleren de aanmaak van insuline en insuline vertelt je lijf vet op te slaan. Dus hoe minder insuline je aanmaakt hoe beter. Vet zorgt voor een betere ’vulling’ en voor minder snel trek.

 

Dus een goeie tip? Die tomaten met een beetje (zelfgemaakte) mayonaise op je boterham mogen, net als een heerlijke tomatensalade met mooie olijfolie en wat blaadjes basilicum. En je weet het antwoord hè, als mensen om je heen gaan zeuren. Je doet het niet omdat het kán maar omdat het móet.

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.