Verstuur jij altijd de kerstkaarten en koop jij de cadeaus?
Dat zegt dus alles over de band met je familie.
Het was de queeste van het seizoen. Ik stond elke middag bij de lokale Bruna om te zien of er nog verse aanwas in kerstkaarten lag. Het mocht niet te zoet en truttig voor mijn klasgenootjes, maar moest ook opa-en-oma-approved zijn. Ik beschreef elke kaart met glitterpen en als de Sint pleite was gingen ze op de post. Kerstkaarten sturen was een bezigheid op zich, net als het vinden van het ultieme cadeau voor onder de boom. Ben jij degene in jouw relatie of gezin die ervoor zorgt dat buren, opa’s en oma’s en verre kennissen een envelop met decemberzegel op de mat krijgen? Dat is uitstekend nieuws. Voor jou.
In mijn relatie is één ding zeker: als we iets versturen, dan verstuur ik het. Van een kaart tot een stel dansende kersthulpjes met onze hoofden erop gemonteerd via de app. De afzender ben ik, al staat zijn naam (of hoofd) er natuurlijk ook op. En dat blijkt goed voor mij, maar minder voor hem. Vrouwen zijn namelijk beter in het bij elkaar houden van familie dan mannen, blijkt uit een onderzoek onder families waarbij een man en vrouw in het spel zijn.
De afstand van mannen tot een familie is vaak groter dan bij vrouwen. De simpele reden is dat (zelfs in 2022) vrouwen nog steeds verantwoordelijk zijn voor bijna alles in en om het huis. En ook al is dit bij mij niet het geval, toch ben ik hoofd kerstkaarten. Al moet ik bekennen dat de kerstkaarten van twee jaar geleden nog met verse decemberzegel in de kast liggen. Zo goed ben ik er dus blijkbaar ook niet in. De enige die bij mij gegarandeerd elk jaar een kaart krijgt is mijn oma, omdat ze mijn oma is. Zo simpel is dat.
Maar hoe zit het dan met die verdeling? Experts zeggen dat het een voorzichtige eerste stap is in het aanhalen van familiebanden als mannen zélf een kaart sturen of cadeaus kopen. Het is niet zo dat een relatie dan plotsklaps innig is, maar de moeite die iemand neemt wordt heel erg gewaardeerd. Dus aan de man die dit leest: stort je gewoon maar een middagje in dat overvolle centrum en stuur een kaart. Worden de mensen om je heen blij van.
PS: Lief, als je dit leest, jij schrijft dit jaar de kerstkaarten.
Bron: Psychology Today