Verkeersaso’s

file

 

Erger jij je soms ook zo aan het gedrag van je medeweggebruikers?

 

 

Afgelopen zondag reed ik na een weekendje weg de hele A2 af van Maastricht tot Amsterdam. Een heel eind waar ik volgens de routeplanner zo’n twee uur en een kwartier over zou doen. Ter hoogte van Utrecht zei ik tegen mijn meneer dat we bij de volgende benzinepomp bij Breukelen wel even moesten stoppen voor een hoognodige sanitaire stop.

 

 

Maar net na Utrecht stonden we opeens stil. Vijf rijbanen dik en er was twee uur lang vrijwel geen beweging meer in te krijgen. Een eindje verderop was een ongeluk gebeurd en een van de auto’s lag helemaal links op zijn kop op de snelweg en de andere aan de rechterkant op de vluchtstrook. Een ravage dus waardoor de weg moest worden afgesloten zodat de ambulance en politie eerste hulp konden verlenen. Daarna moesten de weginspecteurs onderzoek doen en haalden de bergers de verwrongen auto’s van de weg. Om iedereen zo snel mogelijk zijn werk te kunnen laten doen waren er dus 4 rijstroken afgesloten en moesten we met z’n allen over één baantje, dwars door de brokstukken op de weg.

 

 

Dat vraagt wat van je geduld, zeker als je nodig moet plassen. Het is dan even doorbijten en wachten tot je eindelijk weer mag rijden over de enige baan die open is. Maar om me heen zag ik een heleboel auto’s over een van die afgesloten rijstroken rijden waar toch echt een knalrood kruis boven hing zodat de hulpdiensten ongehinderd hun werk konden doen. Blijkbaar wilden deze automobilisten lekker zo ver mogelijk doorrijden om dan opeens hun auto tussen al die braaf wachtende medeweggebruikers te proppen.

 

 

Ik dacht nog: misschien moeten zij net als ik ook heel erg nodig naar de wc of het zijn gewoon super-asociale mensen die lak hebben aan verkeersregels. Er waren ook tientallen ramptoeristen die foto’s maakten terwijl ze langs de plek van het ongeluk reden.

 

 

Ik zat dan ook stiekem in mezelf te lachen toen ik las dat de politie deze verkeersaso’s op de bon heeft geslingerd. Een boete die ze minstens 260 euro kost. Echt, zo’n boete voor die verkeersaso’s kan wat mij betreft niet hoog genoeg zijn, want zo’n ongeluk is toch zeker geen entertainment waar je zo snel mogelijk omheen kan rijden?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit