Verdacht hoge winsten – en dat in de Nederlandse zorg!
Want ja hoor, ook in de zorg wordt er volop gegraaid.
Zorginstellingen die anno 2019 ‘verdacht’ hoge winsten maken. In Nederland wel te verstaan, dus daar waar het al jaren crisis is in de zorg. Crisis als in geld te kort en te weinig handen aan het bed. En dan niet bij een paar instellingen maar bij vijfentachtig – op z’n minst.
Raar maar waar, blijkt uit jaarrekeningonderzoek van datajournalistiek platform Pointer in samenwerking met Reporter Radio en Follow The Money. Twee jaar op rij hebben vijfentachtig bedrijven winstpercentages van tien tot wel vijftig procent behaald, waar drie procent gebruikelijk is, en het gaat hier om bedrijven in de gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg – en ja, dat stinkt!
Frauduleuze bedrijfsvoering zou er in sommige gevallen aan ten grondslag liggen. Zorg die niet eens geleverd is wordt ijskoud wel gedeclareerd en die bedragen worden slim weggesluisd en als dividenduitkeringen bijgeschreven bij directieleden. Bij zoveel verdachte zaken kan van een incident geen sprake meer zijn – dit lijkt bijna trendmatig. Temeer omdat het aantal zorginstellingen met bedenkelijke winsten mogelijk nog hoger ligt dan die vijfentachtig omdat een deel van de zorgbedrijven de jaarrekening nog niet heeft opgegeven.
Hoe zou dat dan voelen? Als in de instelling waarvan jij de directie voert, mensen urenlang liggen te smachten naar een schone luier die er maar niet komt omdat je personeel zich heus het vuur uit de sloffen loopt maar de werkdruk desondanks niet bij kan benen? Hoe kom je er voor jezelf mee weg om het verschonen van die luier niet één maar misschien wel twee of drie keer te declareren en vervolgens je eigen bankrekening te spekken met wat dat oplevert?
Gelukkig vindt het ministerie van Volksgezondheid extreme winsten ‘maatschappelijk ongewenst’ en zijn er juni in dit licht al Kamervragen gesteld, heeft de gemeente Maastricht miljoenen aan zorgsubsidies teruggevorderd en zijn twee verzekeraars gestopt met betalingen aan een zorgbedrijf uit Rotterdam dat ongekwalificeerd personeel zou hebben ingezet. Volgens minister Hugo de Jonge die hierover gaat is er dus inderdaad iets aan de hand bij deze instellingen. ‘Geld voor de zorg is bedoeld voor zorg en moet alleen aan de zorg worden besteed’, aldus de minister.
Helemaal mee eens! En mocht er onverhoopt geheel legaal toch eens bizar veel overblijven aan het einde van de streep in de zorginstelling waarvan jij de directie voert? Dan maak je toch zeker een vreugdedansje en wend je dat geld aan voor méér handjes aan het bed? Zodat die luier verschoond kan worden du moment dat een client daarom vraagt. Of, helemaal ideaal, zelfs zonder dat erom gevraagd hoeft te worden.
Bron: NOS