verboden naam

Stel moet dochtertje een andere naam geven. En dit is de bizarre reden.

 

 

Over de naam van je kind heb je ongetwijfeld lang nagedacht. Je hebt gewikt en gewogen, lijstjes afgestreept en de naam tig keer hardop gezegd om eraan te wennen. En dan… Moet je ‘m toch nog veranderen.

 

Overkwam een Frans koppel, deze week. Zij mochten de naam van hun dochtertje niet zo laten zoals ze wilden, omdat het ‘niet vrouwelijk genoeg is’. Iemand klaagde hen daarom in het openbaar aan. Nu zul je denken aan een vrij gekke naam, zoals Blauw, Tas of Shuajaoewomw. Nee. Zoiets is het helemaal niet, in het geval van het Franse stel. Zij wilden hun dochter Liam noemen. Een leuke, vlotte naam. Maar het mag niet.

 

De naam zou vooral in Angelsaksische landen aan jongens worden gegeven en zou daarom niet geschikt zijn voor een meisje. De reden: “Het zou reden geven tot genderverwarring.” En, zo zegt degene die kritiek uit op de ouders van het kind: “Dit kan ervoor zorgen dat ze problemen krijgt, later, in haar sociale relaties.” Het zou dus “in het algemene belang van het kind zelf zijn.” Ongelooflijk. Als je je beseft dat er ook meisjes zijn die ‘Man’ heten. Of ‘Pup’, ‘Qinoa’, ‘Wijn’, ‘Geurtje’, ‘Hoi’ en ‘Qut’, dan is Liam toch ontzettend gewoontjes? Deze namen als ‘Wijn’ zijn niet verzonnen: dit zijn échte namen van kinderen. En dat mag dan dus wel…

 

Hoe dan ook, daar hebben de Franse ouders niet zoveel aan. Het stel is dus door iemand aangeklaagd. Diegene wil dat ze de naam van hun dochter per direct veranderen en dat als ze dit weigeren te doen, dat de rechter dan de nieuwe naam van het meisje bepaalt. 

 

In Frankrijk is het overigens allemaal niet zo makkelijk, wat namen betreft. Wij zijn in Nederland vrij om te doen en laten wat we willen en kunnen ons kroost zonder problemen ‘Quinoa’ noemen. Maar in Frankrijk mocht je tot 1993 alleen maar namen kiezen voor je baby die op een speciale, officiële lijst stonden. Die lijst was door autoriteiten opgesteld en die stond al vast, dus je creativiteit kon je links laten liggen. Nog steeds mag een rechter bepalen of ze een naam wel of niet oké vinden. Zo zijn eerder al de kindernamen Nutella, Manhattan en Aardbei afgekeurd. Tja. Die arme ouders… Hoewel we nu ook wel benieuwd zijn naar hoe ze hun kindjes dan wél hebben genoemd. En ook naar hoe het afloopt met kleine Liam.