Kappers tegen geweld

Bijzonder voorstel van PVDA kamerlid Kirsten van den Hul op internationale vrouwendag.

 

Zou jij een wildvreemde durven benaderen en helpen als er duidelijk signalen van huiselijk geweld te zien zijn? Blauwe plekken in de nek bijvoorbeeld? Ik zou heel graag willen zeggen dat ik dat natuurlijk zou doen. Maar of ik er echt zeker van ben dat ik het durf? Want je kent de persoonlijke situatie van degene in kwestie natuurlijk niet. Misschien is hij of zij wel heel ongelukkig uitgegleden. En om meteen een conclusie te trekken lijkt me moeilijk.

 

Maar hier denkt PVDA kamerlid Kirsten van den Hul anders over. Zij deed gisteren, op internationale vrouwendag, een voorstel, dat kappers in opleiding zouden moeten leren hoe ze om moeten gaan met signalen van huiselijk geweld bij hun klanten. ‘Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als ze blauwe plekken in iemands nek zien’, aldus Kirsten. Gesprekstrainingen en het doorverwijzen naar hulpverleners bij dit soort klanten zou dit gevoel van machteloosheid kunnen verminderen. 

 

Een goed initiatief vind ik het. Hoe meer hulp  geboden wordt aan slachtoffers van huiselijk geweld, hoe meer we kunnen proberen om dit probleem zoveel mogelijk te tackelen. Voor alle kappers die dapper genoeg zijn om te helpen dit probleem aan te pakken, mijn petje af. Want het is heus niet makkelijk zoiets ter sprake te brengen. Hopelijk wordt het initiatief snel doorgevoerd. 

 

 

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam. 

beeld : loft747.com