Verboden eendjes te voeren

 

Soms gebeuren er van die dingen in ons land waar we maar níet bij kunnen met ons verstand. Waarom, waarom? 

 

 

Het is vanaf 1 april verboden om nog langer oud brood aan de eendjes te voeren. Tenminste, dit is zo in een aantal gebieden in Amsterdam. Als je het toch doet, dan riskeer je een boete van wel 70 euro. Ook kleine kinderen mogen niet langer brood of andere hapjes voor de vogels in het water gooien, dus dit uitje met je kinderen en kleinkinderen valt behoorlijk in het water. Want word je gesnapt, dan kun je dus betalen. Nou moe. 

 

Hoe dit komt, dat deze regel wordt ingevoerd? Er zit een idee achter. Het is niet zo dat de eenden te dik worden. Volgens de gemeente is het juist besloten omdat mensen vaak hele bakken met oud brood in het water mikken. Al die voedselresten trekken veel ratten aan en dat moet voorkomen worden. 

 

Het gaat met name om Nieuw-West in Amsterdam: dat is de buurt waar het niet langer mag. De gemeente vindt het ergens ook wel jammer, dat aan die nostalgie van met je kleintjes de eenden voeren een einde komt. Zo schrijven zij in een officiële boodschap: “Jammer voor eendjes en voor peuters en kleuters. Maar ook voor de rat. En daar gaat het hier om”. 

 

 

Het is dus een serieus probleem, die ratten in de stad. Als er veel brood in het water blijft liggen, dan groeit het giftige blauwalg in het water sneller. Dat zorgt voor extra stank, wat ratten aantrekt. En ratten verspreiden weer ziektes. Dus dan is het een beetje de vraag: wat is erger? Geen eendjes meer mogen voeren of geen ziektes meer die verspreid worden via rattenplagen? Het is natuurlijk geen gezellige oplossing, maar als het helpt… Tja.

 

Toch is het iets wat er gewoon bij hoort, bij een dagje op stap met de kleinkinderen. Gelukkig zijn er nog meer stadsdelen in Amsterdam. En zijn er nog meer steden en dorpen naast Amsterdam, waar het wél gewoon nog mag. Eventjes omrijden dus, voor de mensen in Amsterdam Nieuw-West. Laten we hopen dat het geen landelijke regel wordt… 

 

Door redactie Franska