Verbeter de wereld!

 

Begin bij je kind!

 

 

Onder het motto dat de kinderen onze toekomst zijn, deden de scholieren uit de groepen zeven en acht van 23 basisscholen afgelopen donderdag mee aan een landelijke, digitale juniorklimaattop. Daarna werden ze aan het werk gezet om samen tot het eerste nationale Kinderklimaatakkoord te komen. Zodra dat beklonken is, worden de ideeën in de Tweede Kamer aangeboden. Zit er eenmaal een nieuw kabinet – met hulde aan hun jeugdige optimisme – dan kan de nieuwe premier het beoogde Kinderklimaatakkoord ook tegemoetzien.

 

Van hun ideeën om tot een betere wereld te komen zouden wij, de grote mensen, nog wat kunnen leren. Want wat te denken van:

 

  • Meer fietsen.
  • Bomen planten.
  • Robots bouwen die afval oprapen.
  • Vissers betalen voor het opvissen en inleveren van plastic uit zee (dat voor een groot deel door hen zelf daar is gedumpt overigens).

 

Uit een eerdere enquête onder honderd scholieren, met als doel milieu- en klimaatproblemen op te lossen, rolden deze originele oplossingen al:

 

  • Vang bij handenwassen water op in een vat en spoel daar wc’s mee door
  • Rust elk mobieltje uit met zonnecellen, om tussentijds duurzaam op te laden.
  • Ontwikkel verf die elektriciteit opwekt.
  • Of (de winnende inzending uit 2018) geef huizen een kraanwatermeter, die een seintje geeft bij meer dan honderd liter dagelijks verbruik.

 

Of we ze zelf nog iets kunnen meegeven?

 

Ga eens op bezoek bij een boerenbedrijf met megastallen. Als je één keer het hartverscheurende geloei van een pas bevallen koe hebt gehoord die om haar kalf roept – hun scheiding is in het belang van de melk- en vleesproductie -, eet je van schrik misschien wel nooit meer koe en al helemaal geen kalf.

 

Biggen en varkens, nog zoiets. Als het eenmaal tot je doorgedrongen is dat ze als soort slimmer en leuker zijn dan de gemiddelde hond, zal je hart voortaan breken bij het idee dat je op een dierenleed-vleesindustrie-karbonade zit te knagen.

 

Vis, tot slot. Ik heb het zelf nog niet kunnen opbrengen na de beelden van de met bloed doordrenkte oceanen die ik voorbij zag komen bij Beau, maar de documentaire Seaspiracy die op Netflix te zien is, zou al even shockend zijn als de veelbesproken Cowspiracy. De zin in vlees of vis vergaat je vanzelf. En laat dat nou ook een van de kinderoplossingen zijn voor een betere wereld.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans