Van Konings­dag naar Wonings­dag

 

Voordat ik zelf kinderen had vond ik Koningsdag nooit zo boeiend.

 

Ja, het was natuurlijk weer reden voor een leuk feestje, best lekker zo’n extra vrije dag en je kon ongegeneerd oranje Hema-tompoezen eten en bier drinken. Maar meer dan dat was het voor mij eigenlijk niet. Ik woonde destijds in Amsterdam en ergerde me vooral aan de hordes mensen van buiten Amsterdam die tijdens koningsnacht al met z’n duizenden tegelijk de stad overnamen.

 

Maar sinds ik kinderen heb vind ik Koningsdag ongelofelijk leuk. Ik tel nog net niet de dagen af tot de verjaardag van de koning, maar mijn oranje outfit en die van de kids ligt al ruim een week met smart te wachten. Wanneer het zover is haal ik ‘s ochtends bij de Hema een grote doos oranje tompoezen (want echt de lekkerste en traditie bovendien). Die eten we al jaren samen met dezelfde vrienden, waarna ik ieder kind én iedere volwassene een oranje hartje op de ene wang en een rood-wit-blauw vlaggetje op de andere wang schmink. De zakken van mijn jongens rammelen vanwege het kleingeld. Ze hebben vandaag volledige zelfbeschikking over wat ze kopen en voor hoeveel (afdingen jongens, afdingen!).

 

En dan gaan we dus het park in dat aan de rand van onze stad ligt. Waar we bij vrijwel ieder kleedje wel een bekende tegenkomen, de kinderen druk rondrennen en steeds enthousiast komen roepen wat ze gezien hebben of willen aanschaffen. En ieder jaar weer neem ik me voor om niet teveel ‘meuk’ in huis te halen. Ik had nou juist zo lekker opgeruimd afgelopen weken en mijn mooie zooi naar de kringloop gebracht. Maar dan zie ik toch weer die ene vrachtwagen van hout, dat leuke Jip-en-Janneke-boek, die loopkar waar mijn jongste vast nog veel plezier van gaat hebben, nieuwe rolschaatsen, een zak vol Playmobilpoppetjes en een tinnen autootje van Dinky Toys. En dat voor nog geen tientje totaal! Deze koopjes kon ik toch echt niet laten liggen.
We kopen voor 10 cent zelfgebakken cupcakes bij de buurmeisjes, gooien eieren naar het hoofd van de koning (sorry!) en doen een wedstrijdje zaklopen met een vader van school.

 

‘s Middags spelen we met de buit en maken we ons klaar voor het jaarlijkse koningsdagdiner met vrienden. Ieder stel of gezin maakt een gang. We eten onszelf tonnetjerond, drinken net een glaasje wijn te veel en de kids scharrelen er met hun nieuwe speelgoedjes doorheen. Het is een van mijn lievelingsdagen. Maar dit jaar is deze lievelingsdag er niet. Onze kleedjes blijven opgevouwen in de kast, ons kleingeld in onze spaarpotten. Koningsdag wordt Woningsdag. Maar dat neemt niet weg dat we wel oranje tompoezen kunnen eten, spelletjes doen met ons eigen gezin en proosten op de koning, nietwaar? Die lievelingsdag zal dit jaar dan anders zijn, maar heus niet minder fijn. 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman